2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Diáktudomány ¬– a hallgatói karrierút támogatása a Miskolci Egyetemen

Diáktudomány ¬– a hallgatói karrierút támogatása a Miskolci Egyetemen

Az e-szavazás és a barokk kori furulyajáték mellett akár a térfogathányad meghatározásáról is olvashatunk a Miskolci Egyetem tudományos diákköri (TDK) munkáiból összeállított, és ma bemutatott kiadványban. De nem csupán a feldolgozott témák sokszínűségében rejlik e kötet jelentősége, hanem azokban a lehetőségekben is, amelyeket a napjainkra felértékelődött tehetséggondozás gyakorlatában biztosít.

Közel 50 kiváló kutatási publikáció jelent meg a Miskolci Egyetem 8 karának csaknem 60 hallgatójától, amit több éves tanár-diák közös munka előzött meg. Így summázható számokban a „Diáktudomány” című kiadvány, amely a „Tehetség és tudomány a Miskolci Egyetemen” Nemzeti Tehetség Program-HHTDK támogatásával látott napvilágot.

Kilencedik alkalommal jelentette meg a Miskolci Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa a hallgatók kutatásainak válogatott összefoglalóját. Az egyetemi tehetséggondozás e formájára napjainkban egyre nagyobb hangsúly kap, hiszen a felsőoktatással szemben támasztott elvárások között egyre fontosabb kérdéssé válik a hallgatók egyetemi karriere.
A képzési versenypiac kikényszeríti, a gazdasági és társadalmi szféra pedig igényli, hogy egyre többrétű lehetőséget biztosítsanak az intézmények a hallgatóknak. A Miskolci Egyetem élen jár abban, hogy a tehetség felismerésére, fejlesztésére egyre nagyobb hangsúlyt fektetve változatos karrier utakat kínáljon hallgatóinak. A tehetségekkel való kiemelt törődésnek több formája létezik a Miskolci Egyetemen, ezek átfogó rendszerében egymásra épülnek az egyes elemek. A hagyományos tananyagközpontú képzésen kívül hallgatói konferenciákkal, külföldi tanulmányutak, szakmai gyakorlatok támogatásával, belföldi gyakornokprogramok szervezésével, szakkollégiumokkal, illetve a doktori iskolák és a klasszikus Tudományos Diákköri rendszer működtetésével nyújt ma fejlődési lehetőséget az egyetem.

A mai könyvbemutató a Tudományos Diákkör munkájához kapcsolódik, ami a Miskolci Egyetemen több évtizedes hagyományokra tekint vissza. A Tudományos Diákkör a kiemelkedés kiváló lehetőségét biztosítja, hagyományait tekintve a szakkollégiumi rendszer mellett a legrégebbi és a legidőtállóbb. Évente mintegy 350-400 dolgozat születik a Miskolci Egyetemen, ezek mintegy fele országos bemutatásra is kerül.
A célzott tehetséggondozás viszonylag új gyakorlat. A Nemzeti Tehetség Program segítségével idén is több kurzusra, előadássorozatra került sor. Ennek a folyamatnak keretében tudtuk ma bemutatni a legsikeresebb hallgatóink írásait.
A TDK arra is alkalmas, hogy a kétszintű (alap és mester) képzésből adódó problémákat részben feloldja, illetve a hallgatók az eddigieknél korábban tudják megkezdeni a tanulmányi munka mellett a kutatási tevékenység megismerését.

A TDK munka során egyaránt cél az interdiszciplinaritás erősítése. A Miskolci Egyetem és az itt tanuló diákok ugyanis abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy csaknem minden tudományterület művelői megtalálhatóak az intézményben. A tehetséges ember nem szakbarbár, általában igénye van arra, hogy különböző tudományterületeken szerezzen ismereteket, és azt hasznosítsa, beépítse saját tudományos tevékenységébe. Ezt azzal kívánja erősíteni a Miskolci Egyetem a jövőben, hogy ösztönözi hallgatóit a közös, karközi kutatásokban való részvételre is.

A jövő évi TDK meghirdetésére is ezen a mai ünnepélyes alkalmon került sor, ami azért jelent különös izgalmat, mert a jövő év OTDK-s év lesz, vagyis nem csak egyetemi, de országos szinten is megmérettethetik magukat az ifjú kutatók, ami mindig felfokozott érdeklődést jelent a diákok és konzulenseik körében egyaránt. Ráadásul egyetemünk két kara még ennél is nagyobb munka elé néz, hisz 2017-ben a Vegyipari és a Jogi szekciót is itt, a Miskolci Egyetemen rendezik meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek