2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szalamander 2016

A szellemi kulturális örökség részévé választották a „Selmeci diákhagyományokat”. Az örökségelem 2015-ben került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.
A selmeci diákhagyományok eredete a Selmecbányán 1735-ben alapított Bányászati Tanintézet, később Bányászati és Erdészeti Akadémia hallgatóihoz és hallgatói önszerveződéseihez kötődik. A hagyományok és az intézmény Sopronba, majd Miskolcra költözése után is fennmaradtak, sőt további helyi elemekkel bővültek, és a mai napig élnek a soproni, és a miskolci egyetemi hallgatóság körében.
Ezen hagyományok része többek között az egyenruha-viselet, a napjainkban is szigorú szabályok szerint szerveződő diáktársaságok működése, a társaságok által rendezett, meghatározott ceremóniák szerint zajló szakestélyek, a daloskönyvekben összegyűjtött diáknóták, valamint a nótázás, a valétálás (búcsúzás) szokása, mely utóbbihoz a Szalamander (fáklyás felvonulás a városban) és egyéb események is tartoznak, amelyek lezárják az egyetemi éveket.
A hagyományok talán legszebb és leglátványosabb része a „Valétálás”. A szó a latin valete (búcsúzás) kifejezésből ered, és a végzős hallgatók egész tanévet végigkísérő, a várostól, az egyetemi campustól illetve egymástól való búcsúzást jelent. Ennek része a szalag-, majd a gyűrűavatás, és az utolsó nagy összejövetel a diplomaosztók előtt, a Szalamander…

A 2016-ban valétáló bányász-, kohász-, gépész-, jogász-, gazdász-, bölcsész-, és egészségügyis hallgatók minden érdeklődőt szeretettel várnak a Városháza elé idei városi ballagási ünnepségükre, a Szalamanderre!
Az esemény időpontja: 2016. június 22., szerda 21.00.

A több részből álló program az alábbiak szerint alakul:

•    21.00 VÁROSI BALLAGÁSI ÜNNEPSÉG; Városház tér 8. sz.
•    kb. 21.20 SZALAMANDER; Városház tér – Széchenyi u. –  Kazinczy út – Petőfi tér
•    kb. 21.40 EMLÉKTÁBLA-KOSZORÚZÁS; Földes Ferenc Gimnázium     
•    kb. 22.00 ZÁSZLÓ- ÉS TISZTSÉGÁTADÁS, KOSZORÚZÁS; Petőfi tér

Ünnepélyes keretek között, ünnepi beszédekkel kezdődik június 22-én 21 órakor a miskolci végzős egyetemisták búcsúünnepsége, a Szalamander. A Városháza régi bejárata előtt a Miskolci Egyetem 7 karának végzős hallgatói gyülekeznek s állnak díszsorfalat, minden kar diákjainak oszlopa előtt egy zászlótartó áll a kar zászlajával. Az egyetem rektora és a bányász valétaelnök búcsúztatják a téren felsorakozott valétálókat és a várost, a polgármester pedig a végzős hallgatókat. A búcsúbeszédek után az oszlopok sorba rendeződnek és elindul a menet.
A hagyományos ballagási felvonuláson a menet eleje szalamandra alakban halad, mely részen másodéves bányász hallgatók, kohlenbrennerek vezetnek fel, bányászlámpákkal kezükben. Utánuk következik az egyetem zászlaja egy-egy fáklyás kíséretében, majd jönnek a Valétaelnökök (teljes díszben) összekarolva. Őket a rektor és a dékánok követik, s kissé lemaradva következnek karonként a Valetánsok egy-egy sorban öten-hatan összekulcsolt kézzel. Az úton végig ballagási nótákat énekelnek a diákok. A látványt és hangulatot még az is fokozza, hogy a végzősök e sokat jelentő és meghitt távozásával együtt a város is búcsúzik: a belvárosi házak ablakába gyertyát tesznek a lakók, s ezen cseppnyi lángok kísérik a ballagókat végig a sétálóutcán.
A Szalamanderes menet a Városház térről indulva a Széchenyi és a Kazinczy úton keresztül a Petőfi-térig tart. A Petőfi térre érve a menet ismét oszlopokba rendeződik, miközben a bányászlámpások körbe állják a teret, lámpájukat lábukhoz téve. A zászlók és a Valétaelnökök az oszlopokkal szemközti lépcsőkön sorakoznak. A karok himnuszainak eléneklése után egy kézfogással a felemelt zászlók alatt a Valétaelnökök átadják a tisztségüket jelképező elnöki szalagokat utódaiknak. Ezek után még egyszer felcsendül a búcsúnóta, s így a szalamander véget ér.
Legyen Ön is részese a látványos belvárosi, a selmeci hagyományokat idéző eseménynek, búcsúzzon el az idén végzős miskolci egyetemistáktól június 22-én este 9-kor!

Jó szerencsét!
Üdv az Erdésznek!
Legyen fényes sikere a Kohásznak!
Tisztelet a Gépésznek!
Igazságot a Jogásznak!
Pénzt a Gazdásznak!
Vivát Bölcsész!
Egészséget a Világnak!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek