2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Nők a Tudományban Egyesület elnyerte a 2016-os Google RISE Díjat

A Nők a Tudományban Egyesület elnyerte a 2016-os Google RISE Díjat

A Nők a Tudományban Egyesület (NATE) egyike azon 28 szervezetnek, amelyek 2016-ban elnyerték a Google RISE Díjat. A Google RISE Díj egy olyan támogatási program, amely világszerte segíti a nem formális oktatási intézményeket az informatikai tudományok népszerűsítésében azon tizenkét évnél idősebb, de még nem egyetemista korú fiatalok körében, akik hagyományosan alulreprezentáltak ezeken a területeken.

A Google RISE Díj támogatja a Nők a Tudományban Egyesületet, hogy nagyköveti hálózatának bővítése által még több lányt tudjon megszólítani, elősegítve egy olyan világ megteremtését, amelyben a társadalmi és technológiai innováció folyamataiban nemi hovatartozástól, társadalmi és gazdasági státusztól függetlenül mindenki részt tud venni.

A NATE a Google RISE Díj támogatásával kampányt indított, hogy az elmaradottabb észak-magyarországi régióban is bővítse nagyköveti hálózatát. A nagyköveti hálózat tagjai olyan fiatal lányok, akiket érdekelnek a műszaki- és természettudományok, és szívesen részt vesznek ezek népszerűsítésében a fiatalok körében. Azon dolgoznak, hogy minél több középiskolás lány érdeklődését keltsék fel a mérnöki, természettudományos és informatikai pályák iránt.

A toborzást a NATE által idén áprilisban ötödik alkalommal megrendezett Lányok Napja programsorozaton is népszerűsítették. A programokon tizenhét település ötvenhét helyszínén ezerhatszáz középiskolás lány vett részt. A Lányok Napját egy az Egyesült Államokban indult kezdeményezés inspirálta, ennek köszönhetően Colleen Bell, az USA magyarországi nagykövete is csatlakozott az eseményhez.

A nagyköveti címre pályázóknak először az egyesület honlapján írásban kellett pályázniuk.

A zsűri többek között arra volt kíváncsi, hogy a pályázónak ki a példaképe, részt vett-e tudományos  versenyen, végzett-e önkéntes munkát illetve a pályázó szerint mik a tudomány legfontosabb kérdései napjainkban. Az észak-magyarországi régió hét városának  12 középiskolájából 19 pályázat érkezett. A pályázók beadott anyaguk elbírálása után 2016. május 20-án illetve június 9-én személyes meghallgatáson vettek részt a Miskolci Egyetemen.

A zsűritagok – Prof. Dr. Vadászné Dr. Bognár Gabriella, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, Laszák Lívia, a Takata Safety Systems Hungary Kft. oktatási és képzési csoportvezetője, Darázs Richárd az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület elnöke, Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője, Roneczné Ambrus-Tóth Judit a NATE Észak-magyarországi Regionális Képviselője – a nagyon erős mezőnyből végül 10 lánynak ítélték oda a NATE nagyköveti címet.

Az új  nagykövetek a miskolci Diósgyőri Gimnázium, a Lévay József Református Gimnázium, az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium, az encsi Váci Mihály Gimnázium, az egri Dobó István Gimnázium valamint a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium növendékei közül kerültek ki. A kiválasztásnak köszönhetően a NATE nagyköveti hálózata így közel 70 fősre növekedett.

A követnek az Egyesület folyamatosan képzési lehetőségeket kínál, így ők maguk is fejlődhetnek gyarapíthatják tudásukat. Részt vehetnek júniusban a Nyári Mérnök Táborban, ahol az idén a programozással ismerkedhetnek meg valamint képzéseken vehetnek részt, amelyeken olyan készségeket sajátíthatnak el, melyek elengedhetetlenek a továbbtanuláshoz. Az idei tervek között szerepel egy a 3D nyomtatási technikáról szóló work-shop is.

A Nők a Tudományban Egyesület egy országos hálózat, tagjai női és férfi kutatók, egyetemi oktatók, mérnökök a tudomány és innováció minden területéről, akik közös elkötelezettséggel képviselik a nemek közötti esélyegyenlőség ügyét a tudomány és kutatás területén.

Az egyesület célja, hogy vonzóvá tegye a technológiaorientált szakmákat a középiskolás lányok számára és ezzel csökkentse a mérnök és informatikus szakemberhiányt. Feladatának tekinti, hogy konferenciák szervezésével és egy saját díj, a 2013-ban alapított Nők a Tudományban Kiválósági Díj átadásával felhívja a figyelmet a női innovátorok társadalomban és gazdaságban betöltött szerepére. Szemléletformáló, stratégiai együttműködéseket alakít ki cégekkel és egyetemekkel, annak érdekében, hogy együttes összefogással, szektorokon átnyúló kooperációkkal tegyenek a tudományos és technológiai területeken a nők alulreprezentáltsága ellen.

További információk a Google RISE Díjról és a nyertesekről:
https://www.google.com/edu/resources/programs/google-rise-awards/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek