2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Gondolatok- Hangulatok

Válogatás Törő Irén 65. jubileumi kiállításának megnyitójára
Törő Irén Tiszakesziben született, gyermekkori énje a Tisza-táj szépségén, az egyszerű emberek lelki tisztaságán nevelkedett.

A megtapasztalt emberi értékek, csakúgy, mint a természet moccanásai, lelkébe ivódtak végig kísérték életét.
Ezek a gyökerek táplálják művészeti és pedagógiai tevékenységét egyaránt.
A természethez való kötődése meghatározó tényező munkája során, de az emberi érzések, viselkedések is nap-mint nap megérintik és hatással vannak festészetére.– Egy-egy fény felé fordulás, egy-egy sötétből felragyogás… mind megannyi elgondolkodtató pillanat, melyből alkotás születhet– ezek az érzések motiválják alkotói útját immár negyven éve.
Miskolcra került, tizenéves gimnazistaként befogadta a Diósgyőri Vasas Képzőművész Kör. Papp László festőművész, tanár úr segítségével készült a továbbtanulásra.
Tanulmányait az Egri Tanárképző Főiskolán, majd a Magyar Iparművészeti Egyetemen végezte.
Mesterei voltak: Papp László, Seres János és Blaskó János festőművészek.
Már pályája elején bekapcsolódott a Miskolci- és a Zempléni Rajztanárok Alkotókörébe, a BAK Stúdióba és a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének munkájába, ahol a nyári alkotótáborok, a tanulmányutak és a módszertani tréningek sokat segítették szakmai fejlődését.
1974-től rendszeresen kiállít, csoportos és egyéni kiállításokkal minden évben szerepel. Az elmúlt negyven alkotói év alatt több mint hatvan önálló kiállítással jelentkezett. Legtöbb, szűkebb hazája, Borsod megye és Miskolc területéhez kötődik, de az ország több településén és külföldön is voltak kiállításai.
Jelentősebb helyszínek: Mini Galéria, Miskolci Nemzeti Színház TIT Galéria, Diósgyőri Vasas Művelődési Központ, DIGÉP Galériája, MEDIKOR kiállítóterme.

Iskolagalériák: Ady Endre Ált. Isk., Munkácsy M. Ált. Isk.,Jezsuita Gimnázium, Herman Ottó Gimnázium, Herman O. Ált. Isk., Felsőzsolcai Ált.Isk., továbbá a Miskolci Egyetem Galériája, Miskolci Galéria-Feledy-Ház, Miskolci Galéria-Petró-Ház.

Miskolcon kívül: Tiszakeszi, Tiszadada, Tiszadob, Eger, Mezőkövesd, Edelény, Budapest Kertész29 Galéria, Kassa, Királyhelmec, Gödöllő…, Egerszalók Salaris Hotel…
Megyei és országos szintű csoportos kiállítások: A Miskolci Téli Tárlat rendszeres résztvevőjeként, az Egri Akvarell Biennálé, a Szegedi Nyári Tárlat, az Alföldi Tárlat Hódmezővásárhely, a Zempléni Nyári Tárlat Sárospatak, MROE kiállítások Budapest, Nemzetközi Tárlat Kertész29 Galéria Budapest, és Barcs nemzetközi művésztelep kiállításai. Ezen kívül a BAK Egyesület, a Zempléni Rajztanárok Alkotóköre, a Diósgyőri Vasas Képzőművész Egyesület kiállításaival Miskolcon, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Encsen, Ózdon, Kazincbarcikán, Mezőkövesden, Kecskeméten, Budapesten. Országos Pedagógus Kiállításon Szegeden.
Díjak:Ózd Országos 1991.,1995., Dunaújváros Országos 2004., Mezőkövesd Megyei 2011.

Az alkotói munka és a pedagógiai tevékenység kéz- a kézben járták eddigi útjait. Hivatásának tekinti a tanári munkát. Örömmel tölti el, hogy építészek, ipar-és képzőművészek, rajztanárok sorát indíthatta el pályájuk felé.
Pedagógiai munkássága

Diplomáját Egerben a Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán (1974-ben), és Budapesten a Magyar Iparművészeti Egyetem vizuális- és környezetkultúra- multimédia szakán szerezte (1997-ben).
Első diplomája megszerzése óta nagy gondot fordított az önképzésre. Szeret naprakész információkkal és ismeretanyaggal rendelkezni szakterületén.
Miskolcon az  Ady Endre Általános Iskolában és a Zrínyi Ilona Gimnáziumban kezdte tanári pályafutását. Közben részt vett a rajztanárok komplex 2 éves képzésén. Hamarosan bekapcsolódott a Borsod megyei rajzmódszertani csoport munkájába – Rézművesné Nagy Ildikó vezetésével — , ahol éveken keresztül módszertani programok, pályázatok írásával, kiállításokkal és táborok szervezésével segítették a többi kolléga munkáját. Ebben az időszakban a városi munkaközösség vezetője volt.
1987-ben az Ady Endre Általános Iskolában rajztagozatot hozott létre a 6-14 éves korosztály számára. Itt szervezte meg és indította be az első iskolagalériát is.
1988-tól a Magyar Iparművészeti Főiskola felkérésére részt vett a „Leonardo Program- A vizuális nevelés korszerűsítéséért” kutatási programban. Módszertani írásai, tanítási programjai megjelentek a Közoktatási Kutatások sorozat „Nézzük meg együtt” című kötetében (1992), az „Utak a vizuális nevelésben” című kiadványban, Kárpáti Andrea: Vizuális nevelés: Vizsga és projektmódszer kötetében, valamint „Médianevelés a közoktatásban”(1997) .
A pedagógusok számára indított képzések közül a következőket végezte el: a pécsi Janus Pannónius Tudományegyetemen: a rajz-művészettörténet, a Magyar Iparművészeti Főiskolán: a környezetkultúra-fotó, a vizuális kommunikáció, a vizsgáztatás-értékelés a vizuális nevelésben kurzusokat. 1993-ban a Művelődési Minisztérium és MIF felkérésére részt vett tanítványaival a Holland Érettségi Vizsga Kipróbálása kutatási programban, mely előkészítette az új érettségi rendszer kialakítását.
1991-ben Helsinkiben az INSEA – művészeti neveléssel foglalkozó pedagógusok nemzetközi szervezete- kongresszusán előadással és kiállítással képviselte e terület magyarországi eredményeit.
1994-ben a holland érettségi kísérlet kapcsán Hollandiában tanulmányozhatta a holland képzőművészeti nevelés módszereit, iskolarendszerüket.
1992-től 2014-ig tanított a Herman Ottó Gimnáziumban. Az itt eltöltött évek alatt tanulói- noha csak heti egy órában tanulták a rajz és műalkotás-elemzést, megyei és országos szinten is kimagasló eredményeket értek el, együtt versenyezve a művészeti és rajz tagozatosokkal. A Herman Ottó Gimnáziumban is létrehozott egy képzőművészeti galériát, amely már sok rangos kiállítást tudhat magáénak.
1997-ben elvégezte a Magyar Iparművészeti Egyetemen a multimédia szakot. A szak megszerzése után rendszeresen, mint előadó vett részt a felnőttképzésben, az átképző tanfolyamokon, a médiaismeret és mozgókép tanfolyamán, ezen kívül a MIF felkérésére a „Történelmi örökségünk” című tanfolyamon is tartott előadásokat.
1997-től a Miskolci Egyetem vizuális és kulturális antropológia szakos hallgatóinak volt módszertani konzulense.
2006-ban az Oktatási Minisztériumtól az OKTV-en végzett többéves tehetséggondozási munkáért kapott kitüntetést. Meggyőződése, csak úgy nevelhetünk kreatív, alkotó fiatalokat, ha magunk is intenzíven műveljük ezeket a területeket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek