2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Vona: az Alaptörvény-módosítás ingyen, gyorsan és biztosan védené Magyarországot a kvótától

Vona: az Alaptörvény-módosítás ingyen, gyorsan és biztosan védené Magyarországot a kvótától

A Jobbik néppártosodási folyamata során nemzeti szubkulturális mozgalomból vált nemzeti néppárttá, de nem cserélt értéket, míg a Fidesz liberális pártként jött rá, hogy ő mégiscsak nemzeti – értékelte Vona Gábor, a Jobbik elnöke Orbán Viktorral hétfőn vívott parlamenti szócsatáját az N1 TV Vona7 című műsorában. A pártelnök sérelmezte, hogy a miniszterelnök nem az általa feltett kérdésre válaszolt: a Fidesz miért nem támogatja az Alaptörvény-módosítást, ami a népszavazással ellentétben ingyen, gyorsan és biztosan védené Magyarországot a kvótától?

A Jobbik egy európai összefogásban, egy „erős Európában” érdekelt, a jelenlegi EU pedig nem ezt képviseli – fejtette ki az ellenzéki vezető. Szerinte az Európai Unió 5-10 éven belől átalakul, azt a „sajtó nagy része által rossz jelzőkkel illetett pártok” fogják irányítani, és ezek közé tartozik a Jobbik is. Vona úgy véli, ez egy nagy kihívás, mert a Jobbiknak is részt kell vállalni „az új Európa” kialakításában.

A népszavazásról Vona az N1 TV-ben kijelentette, a kormánypárti előterjesztést támogatták, ugyanis az egy eszköz a kvóta elleni tiltakozásra (hiszen azt a Jobbik javasolta korábban), de ez az eszköz mára alkalmatlanná vált arra, hogy érdemben elérje céljait. Ezért szükséges „még magasabb fokozatba kapcsolni” – tette hozzá az ellenzéki vezető, majd megismételte: pártja szerint az Alaptörvényben kell nemet mondani a kvótára.

A Jobbik elnöke reagált az Igazságügyi Bizottság hétfői ülése előtt történtekre: a Hír TV kamerája rögzítette, ahogy Rubovszky György, a bizottság kormánypárti elnöke kijelentette, akár házszabálysértés árán is megakadályozza, a Jobbik kezdeményezésének napirendre vételét. Vona Gábor úgy vélte, az eset után Rubovszky alkalmatlanná vált a bizottság elnöki posztjára, távoznia kell. Másrészről – tette hozzá az pártelnök – Rubovszkynak válaszolnia kell arra is, hogy „kitől kapta erre a politikai megbízást”.

Vona Gábor értékelte azt a hírt, mely szerint a német AfD türingiai vezetője azt szorgalmazta, pártja és a francia Nemzeti Front üljön le tárgyalni, és vegye fel a kapcsolatot a hasonlóan gondolkodó politikai erőkkel. A Jobbik elnöke úgy vélte, pártja is abba a XXI. századi trendbe tartozik, mely változást hozhat Európa számára. Vona a XXI. századi pártcsaládot tágan értelmezi: a jobb- és baloldali töréspont szerinte „idejétmúlt divízió”. Ő maga teljesen nyitott az AfD felé, hiszen a német politikának és ezen keresztül az Európai Uniónak megújulásra van szüksége. Vona ezt azzal indokolta, hogy a CDU–SPD váltópártiságára épülő német politika vezette Európa nem képes a problémáival megbirkózni.

A Kocsordon elért választási sikerről Vona úgy vélte, a Jobbik a legerősebb ellenzéki közösség szimpatizánsi támogatottság, szervezettség, program, vezetés tekintetében, ezért szerinte a Jobbiknak van esélye a jelenlegi kormányt leváltani.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek