2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A menekültkérdés körbejárása

Kálmán Olga nevét bizonyára ismerik a politikai és közéleti műsorok kedvelői, hiszen a rendkívül tapasztalt szerkesztő és műsorvezető, visszatérő szereplője a különböző televíziós műsoroknak. Kálmán 2005 óta az ATV Egyenes beszéd című műsorának az állandó műsorvezetője.

Első könyve Egyenes beszéd címmel jelent meg 2013-ban, majd a migráció kapcsán érezte úgy, hogy a téma érdemes arra, hogy önálló könyvet írjon róla. Ennek eredményeképp 2015-ben megjelent az Álomország – hol a határ? című könyve, melyen keresztül az olvasók számos migrációval kapcsolatos kérdésükre választ kaphatnak, újdonságokat és hasznos tudnivalókat ismerhetnek meg a témával kapcsolatban.

Az Álomország – hol a határ? hiánypótló könyv a piacon, hiszen kellő mélységben foglalkozik napjaink egyik központi témájával: a migránsválsággal. Melyről ráadásul sokaknak van meglehetősen határozott véleményük, ám kérdéses, hogy mindenki tisztában van-e az események hátterével, a folyamatok gyökerével? Vajon tudják-e, hogy mi a menekültek célja, hogyan éltek eddig, és hogyan akarnak ezután élni? Abban a legtöbben egyetértenek, hogy európai szintű összefogásra van szükség a probléma megoldásához. Kálmán Olga könyve ezekre a kérdésekre keres választ, megszólaltatva menekülteket, az eseményeknek utánajárva; írása egy alapos és fáradtságos kutatómunka és írásfolyamat eredménye.

A 2015-es könyv megjelenését követően tovább folytatódott a menekültkálvária: a drótkerítés-építés megszűnt az ellenségesség szimbólumának lenni, helyette az országhatárok védelmének egyre elfogadhatóbb megoldásává vált, hiszen hazánkon kívül más országok is kerítésépítésbe fogtak. Továbbá fény derült arra, hogy a párizsi terrortámadás egyik résztvevője a menekültáradat során vándorolt Európába, Magyarországot érintve. Az újabb események talán tovább árnyalják a menekültkérdést, ám nem változtatnak Kálmán könyve mondanivalójának aktualitásán.

Kálmán, elmondása szerint, gyakran éjszakába nyúlóan dolgozott könyvén. Kifejezetten megszerette az írást, annak ellenére, hogy korábban ez a műfaj távol állt tőle, hiszen ő elsősorban a beszéd tudományában szerzett jártasságot. Első könyve után nem akart mindenáron újabbat írni, ám úgy érezte, hogy a migráció témája az egész országot foglalkoztatja, és meghatározza az emberek hétköznapjait, így érdemes lehet megírni részleteiben. Könyvében az olvasó első kézből ismerheti meg a migránsok félelmeit és vágyait egyaránt, így egy szíriai lány naplójának fordítása is helyet kapott az írásban. A konkrét példák segítségével a személytelen személyessé válik, és ez hozzájárul a menekültkérdés átfogóbb megértéséhez.

Az Álomország – hol a határ? kiváló és megbízható tájékozódási alap lehet mindazok számára, akik többet szeretnének megtudni a menekültkérdésről és jobban meg szeretnék érteni azt. A könyv megírásával, Kálmán Olga célja az volt, hogy az olvasók megláthassák az összefüggéseket, és képesek legyenek véleményt formálni a témáról; bátran állítható, hogy mindazok, akik elolvassák a könyvet kétségkívül képesek lesznek mindezekre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…