2024. 07. 29. hétfő

Márta, Flóra
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
A biogáz beruházás 3 év alatt megtérül

A biogáz beruházás 3 év alatt megtérül

A biogáz beruházás 3 év alatt megtérülPontosan egy éve annak, hogy a híradások arról az örömteli eseményről tájékoztattak, hogy Miskolcon, a Hejőcsabai lakótelepen már zöld energiával szolgáltatja a meleget a Miskolci Hőszolgáltató Kft.

2006. június 1-jén zárt be Miskolcon a Bogáncs úti szemétlerakó hely, mely jelenleg Magyarország legnagyobb rekultivált kommunális hulladéktelepe (5 millió tonna). A lefedett hulladéklerakóban a szerves anyagok bomlásából biogáz keletkezett, melynek felhasználása, mind környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból előnyös. A 22 hektár nagyságú területen keletkező gáz kinyerésére 84 gázkutat fúrtak. A szerves anyagok bomlása során keletkezett gáz metán tartalma meghaladta a 70%-ot, mely alkalmassá tette a kapcsolt hő és villamos-energiatermelésre. Az ebben rejlő lehetőségeket felismerve nyújtotta be pályázatát a MIHŐ Kft 2008 évben. Az 500 millió forint beruházási értékű pályázatot, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Energia Operatív program keretében, az Energia Központ Kht. 196 millió forint vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek ítélte.

A beruházás első ütemében a Bogáncs utca és a Futó utcai kazánház között 2050 méter gázvezeték kiépítése után, üzembe helyeztünk egy korszerű, biogáz elégetésére alkalmas égővel felszerelt kazánt. Az elmúlt egy év tapasztalata alapján elmondható, hogy a projekt első üteme sikeres, elérte célkitűzéseit. A lezárt depóniából 2009. évben 600 000 m3 biogázt termeltünk ki, melyből a MIHŐ Kft. 550 000 m3 mennyiséget hasznosított a hőszolgáltatásban. Az 550 000 m3 biogáz 357 500 m3 földgáz-felhasználást váltott ki. A projekt első ütemének megvalósítása 90 MFt/év saját beruházási költségbe került, ugyanakkor 32 MFt/év energia megtakarítást eredményezett. Ennek megfelelően a beruházás saját költsége várhatóan 3 év alatt megtérül.

A hulladéklerakóban a biogáz képződése folyamatos. A kitermelt gáz mennyisége a téli fűtési szezonban hasznosításra kerül. Nyári időszakban, a meleg víz előállításához kevesebb gázra van szükség. Azért, hogy a nyári időszakban képződött többlet energia is hasznosuljon, a beruházás második ütemében a rendszert kiegészítjük egy villamos-energiatermelésre alkalmas gázmotorral. A projekt jelenlegi szakaszában a gázmotor telepítési munkálatai folynak. A beüzemelést követően, várhatóan 2010 májusától indul a kereskedelmi üzem. Az előállított villamos energiát a MIHŐ Kft. az Elmű – ÉMÁSZ Hálózati Szolgáltató Kt.-n keresztül kívánja értékesíteni. Számításaink szerint a megújuló bázisú villamos-energiatermelés várhatóan 50-60 millió forint árbevétel többletet fog eredményezni.

A fejlesztés további környezetvédelmi eredménye, hogy a széndioxid kibocsátás évente 3 872 tonnával csökken.

 

Miskolc városnak és a MIHŐ Kft-nek egyaránt fontos, hogy a rendelkezésre álló alternatív energiákat a levegő tisztaságának, és a lakosság egészségének védelme érdekében hasznosítsa. További kiemelt célkitűzése, hogy a távhőszolgáltatást felhasználók részére versenyképes díjakat tudjon fenntartani, a földgáz árának esetleges emelkedése mellett is. E törekvés egyik példája, hogy a MIHŐ Kft. 2009 októberétől jelentős mértékű, mintegy 11,4%-os fűtési és 9%-os vízfelmelegítési hődíjcsökkentést hajtott végre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek