2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A közel-keleti konfliktus

Frank Schätzing német író 1957-ben született, és csupán a kilencvenes években adta írásra a fejét. A zenétől kezdve egy reklámügynökségen át egészen az írásig sok mindenben kipróbálta magát az évek során.

A 2000-es évek fordulópontot jelentettek életében, hiszen írni kezdett, és regényei elképesztő példányszámban keltek el. Több regénye is díjnyertessé vált, a szerző többek között Corinne-díjjal is büszkélkedhet. A thriller műfajú Breaking News – A Saron-merénylet 2016-ban jelent meg magyarul, bővítve ezzel a szerző itthon is kiadott könyveinek számát.

Legújabb regényében a történelem keveredik a politikával, és a krimi műfaja a thrillerrel, ezzel egy igazán sokoldalú olvasmánnyá téve a Breaking News-t. Tom Hagen német sztárújságíróval elszalad a ló; Hagen többet gondol magáról, mint amennyit kellene, majd ebbe bele is bukik. Egy új sztori reménye jelenti számára a sorsfordító változást, ám Hagen egyre nagyobb bajba kerül, és csakhamar az izraeli titkosszolgálatot is a nyakán találja…

Az olvasók sok mindent megtudhatnak és megérthetnek a közel-keleti viszonyokról és az izraeli-palesztin konfliktusról. Schätzing regénye terjedelemben is meglehetősen hosszú, így nem árt időt szánni az olvasásra. Emellett az olvasó sokszor azon kaphatja magát, hogy buzgó kutatómunkát végez, hogy még jobban megértse a könyvben történteket és még tájékozottabb legyen a témában, így a Breaking News tényleg túlmutat azon, amit egy könnyed délutáni olvasmány nyújt. Olvasáskor fontos, hogy minden figyelmünket a regénynek és a benne rejlő részleteknek szentelhessük, hogy a lehető legjobban megértsük és nyomon tudjuk követni a történteket.

Schätzing-nek sikerül megtalálnia a tökéletes egyensúlyt a történelmi tények, a regényt színessé tévő fordulatos cselekmény és fiktív elemek között. A fiktív történet ellenére, a szerző elképesztő hitelességgel és részletességgel írja le az eseményeket; nem nehéz megállapítani, hogy sok munkát és időt fektetett könyvének megírásába. A könyvnek egy jelentős része a történelmi előzményekkel foglalkozik (pl. Izrael megalakulásával), így az érdemi cselekményre kb. a könyv feléig várni kell.

Schätzing garantálja, hogy a Breaking News olvasásakor nem unatkoznak olvasói. A több szálon futó cselekményével képes fenntartani az olvasók érdeklődését, a regény, aktualitásának köszönhetően pedig segítségére lehet mindazoknak, akik jobban képben szeretnének lenni a közel-keleti eseményekkel és azok gyökereivel kapcsolatban. Különösen napjainkban, amikor a menekültválsággal vannak tele a hírek, egyre fontosabb, hogy megértsük ezt a másik kultúrát, annak gyökereit és az arab világbeli feszültséget.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…