2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Kampány a szegénységben élő gyermekek és fiatalok minőségi oktatásáért

Kampány a szegénységben élő gyermekek és fiatalok minőségi oktatásáért

Miskolc is csatlakozott az országos kezdeményezéshez

Tanulószoba címmel indította el új kampányát a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA), amely bemutatja, milyen következményekkel jár mindannyiunk számára az, ha a szegénységben élő fiatalok megfelelő képzés hiányában nőnek fel.

A kezdeményezés felhívja a figyelmet arra, hogy bárkinek van lehetősége tenni azért, hogy a szegénységben élő gyerekek méltányos oktatási lehetőségekhez jussanak. Miskolc városának két szervezete, a Csatárlánc és a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete is csatlakozott az országos kezdeményezéshez.

 A Tanulószoba kampány célja, hogy információt nyújtson a mélyszegénységben élő kiskorúak helyzetéről, valamint azokról a szervezetekről és civil kezdeményezésekről, amelyek a problémát felismerve már most küzdenek azért, hogy a gyerekek és fiatalok lehetőséget kapjanak a tanulásra. A Norvég Civil Támogatási Alap segítségével megvalósuló országos kampányhoz a Csatárlánc és a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete is csatlakozott.

A Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének oktatói és hallgatói 2010-ben, a nagy borsodi árvizek idején keltették életre a Csatárlánc nevű önkéntes kezdeményezést. Az árvízvédelmi, majd a hónapokon át tartó kármentesítési munkálatok után a Csatárlánc önkéntes csoport tevékenysége átalakult, és „anyaintézménye” hagyományaiból, szellemiségéből kiindulva fő irányként a nehéz sorsú gyerekekkel való foglalkozást jelölte meg.

2011-től rendszeresen nyújtanak segítséget és szerveznek különböző programokat – többek között – gyermekvédelmi intézményekben élő, illetve tartós kórházi kezelés alatt álló gyermekek számára. A miskolci Aranyhíd Lakásotthonban heti rendszerességgel segítenek a Csatárlánc önkéntesei.

Bemutatkozik Miskolcon a Tanulószoba kampány

A tanuláshoz való jog alapvető emberi jog, azonban ma Magyarországon a becslések szerint többszázezer gyerek él olyan körülmények között, amelyben a minőségi tanulás szinte lehetetlen. Április 12-én, 12 órakor a Csatárlánc, a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete és a DIA bemutatják azt az installációt, amely a mélyszegénységben élő gyerekek életkörülményeit jelképezi. Olyan otthonokat képzeljünk el, ahol nincs fűtés vagy áram, nincs fürdőkád vagy penészesek a falak, ahol a bútorzatot néhány ágy jelenti – de íróasztalra már nem telik. Az installáció ezeket az otthonokat szimbolizálja kis házak formájában.

Az installáció kihelyezése mellett önkéntesek vesznek részt egy játékban, amely egy egyszerű szimuláció segítségével megmutatja, hogyan választ el minket egymástól az, ahová születtünk. A játékosok pár perc erejéig egy másik ember bőrébe bújnak: egy fővárosi egyetemistáéba, egy fogyatékos gyermekét nevelő konyhai kisegítőjébe, egy menő szórakozóhely tulajdonosáéba. Mindenki egy vonalról indul, de a játékosok úgy haladnak előre, hogy milyen lehetőségeik illetve korlátaik adódnak az életben.

A játékhoz bárki csatlakozhat április 12-én, 12 órakor a Miskolci Egyetem C/1-es épületének III. emeleti folyosóján, ahol az installáció április 17-ig megtekinthető.  További információ: tanuloszoba.eu

A PROJEKT ELEMEI

A Tanulószoba egy szemléletformáló kampány, amely azokhoz szól, akiktől a mélyszegénységi körülmények között való tanulási nehézségek problémája messze áll.

tanuloszoba.eu
A weboldal célja, hogy információt nyújtson, valamint megjelenési felületet biztosítson azoknak a szervezeteknek és kezdeményezéseknek, amelyek a mélyszegénységben élő gyerekek és fiatalok fejlesztésével foglalkoznak.
Mi lesz velünk 20 év múlva?
A Tanulószoba stratégiai partnere a Budapest Intézet. Tényanyaguk összefoglalja a szegénységben élő gyerekek jelenlegi életkörülményeit és az iskolázatlanság hosszabb távon várható társadalmi hatásait. Ma már minden negye¬dik gyerek a szegénységi küszöb alatti jövedelemmel rendelkező háztartásban él.   Amennyiben a szegények gyerekei nem jutnak jó minőségű oktatáshoz, felnőttként nagy eséllyel ők is szegények lesznek. A tényanyag itt olvasható: http://demoblog.hu/blog/az-iskola-lehetne-szegenyseg-legjobb-ellenszere/

Kampányfilm
A kampány keretében egy, a problémát ismertető kisfilm is készült, amely a tanuloszoba.eu oldalt hirdeti. A narrátor hangja Sipos F. Tamás. A videó itt tekinthető meg: https://youtu.be/0_BrVmunbCM

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek