2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Háromigenes népszavazásra készül az MSZP

A földeladás megakadályozása és a bérplafon bevezetése mellett a vasárnapi boltzár ügyében Miskolcon és Borsodban is gyűjtenek aláírást.


Akár már a jövő héten elindulhat országszerte, így a megye több településén és Miskolcon is az a népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtési akció, amelyet az MSZP kezdeményezett a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását elrendelő törvény eltörléséért. Folytatják ugyanakkor a lopásgátló népszavazás kiírásához szükséges aláírások gyűjtését is: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a miskolciak és a megyében élők gyakran még a sorakozást is bevállalják, csakhogy aláírhassák ezeket az íveket. A szocialisták éppen ezért várják azoknak a miskolciaknak, borsodiaknak a jelentkezését, akik segítenének a gyűjtésben, például azzal, hogy családtagjaiktól, barátaiktól, a saját lakókörnyezetükben élőktől ők maguk kérik az aláírásaikat.

Minderről dr. Varga László, az MSZP megyei elnöke, országgyűlési képviselő és dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke, önkormányzati frakcióvezető beszélt szerdán Miskolcon.

Elmondták: szerdán hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét a Kúria. A kérdés úgy hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?” A Kúria végzését – amennyiben senki sem él a döntés ellen alkotmányjogi panasszal – meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben, majd a megjelenéstől számított öt napon belül a Nemzeti Választási Iroda elnöke átadja a szervezőknek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt. Innentől indulhat az aláírásgyűjtés az ország minden pontján, így a megyében és Miskolcon is. Simon szerint ez akár már a jövő héten is megtörténhet.

Dr. Simon Gábor emlékeztetett arra, hogy Gőgös Zoltán szocialista és Kész Zoltán független országgyűlési képviselők kezdeményezésére két másik népszavazási kérdésben az MSZP már elindította az aláírásgyűjtési akcióját. Az egyik javaslat szerint 2 millió forintos bérplafont kellene bevezetni az állami cégeknél, a másik javaslat az állami tulajdonban lévő termőföldek eladását akadályozná meg.

A népszavazási kezdeményezésről szóló jogszabályok szerint külön-külön minden egyes kérdésre 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni 120 nap alatt, s akkor az Országgyűlésnek kötelessége lesz kiírni a referendumot. Dr. Simon Gábor felhívta arra is a figyelmet, hogy a földről és a bérplafonról szóló, lopásgátló népszavazásnak nevezett referendumra az MSZP aktivistái az elmúlt hét szombatjáig 4 nap alatt mintegy 50 ezer aláírást gyűjtöttek össze országszerte. Ezeket az aláírásgyűjtéseket folytatják, s ha a boltzár ügyében is lesz aláírásgyűjtő-ív, akkor már egyszerre három kérdés népszavaztatásához kérik – mások mellett – a miskolciak segítségét. „Össze fogjuk gyűjteni a szükséges aláírásokat, így idén a fenti kérdésekben egy háromigenes népszavazáson állíthatják meg az emberek az Orbán-kormány ámokfutását. Három a magyar igazság, a nép igazságot fog tenni” – jelentette ki. Hozzátette, látható, hogy Orbán Viktorék félnek a néptől, azért akarták mindenáron megakadályozni az aláírásgyűjtések elindítását.

A szocialista politikus elmondta azt is, hogy az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, az emberek képesek akár még türelmesen sorakozni is, csakhogy aláírhassák az íveket. Már önmagában ez elmond mindent arról az elmúlt 6 év alatt kialakított fideszes rendszerről, amely – mint fogalmazott – „elsősorban a lopásra épül”.

Simon bejelentette, hogy az MSZP miskolci irodáján (Corvin u. 9.) munkaidőben bármikor aláírhatnak a támogatók, ugyanakkor a párt aktivistái bizonyos napokon és időpontokban kitelepüléseket is szerveznek Miskolc különböző pontjaira. A miskolciak keressék tehát a városban az MSZP-s standokat, vagy látogassanak el az irodába. Várják ugyanakkor azokat a miskolciakat is, akik szeretnének segíteni a gyűjtésben, például azzal, hogy a lakókörnyezetükben élő embereket felkeresik az ívekkel. Ők személyesen az MSZP miskolci irodáján, illetve a 46/504-90446/504-904-es telefonszámon jelentkezhetnek, a további tennivalókat, a párt munkatársaival beszélhetik meg.

Dr. Varga László hangsúlyozta: a Kúria mai döntése óriási elégtétel azoknak, akik ragaszkodnak az állampolgári jogaik gyakorlásához. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP politikusát februárban kigyúrt, kopasz emberek akadályozták meg a választási irodán abban, hogy elsőként nyújtsa be a népszavazási kezdeményezését. „Ez az elmúlt évtizedek legmocskosabb, legaljasabb húzása volt, ilyesmit korábban el sem lehetett képzelni” – jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy mindez olyan kérdés ügyében történt, amiben a társadalom döntő többsége teljesen másképp vélekedik, mint a kormányzat. Szerinte a majdani háromigenes népszavazás esélyt nyújt az embereknek ahhoz, hogy fontos kérdésekben megálljt parancsoljanak a kormánynak. Eltöröltethetik a kötelező vasárnapi boltbezárást, megakadályozhatják a szégyenletes földrablást, a fideszes haverok pofátlan közpénzlenyúlását.

forrás:eszon.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek