2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Vona: A Valódi Nemzeti Konzultációban valódi kérdéseket fogunk felvetni

A Jobbiknak már az előző ciklusban is volt olyan kezdeményezése, hogy a beidézettnek kötelező legyen megjelennie a parlamenti bizottság előtt – emlékeztetett Vona Gábor, a Jobbik elnöke az N1 TV pénteki Vona7 című műsorában. A legerősebb ellenzéki erő vezetője annak kapcsán mondta ezt, hogy csütörtökön nem jelent meg a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos ügyben a Gazdasági Bizottság ellenőrző albizottsága előtt sem Rogán Antal, sem Habony Árpád, sem a kötvényekkel foglalkozó ValDon tényleges tulajdonosa. A pártelnök úgy vélte, ha valaki nem megy el egy ilyen meghallgatásra, annak félnivalója van. A kötvényekkel kapcsolatban Vona úgy fogalmazott, van egy kormányzati intézkedés, amit kiszerveznek „magánzsebekbe”, offshore cégeknek. „Milyen állam az, amely nem biztosítja a teljes transzparenciát?” – tette fel a kérdést a néppárti vezető.

Az MNB alapítványainak pénzeiről szóló alkotmánybírósági döntéssel kapcsolatban Vona emlékeztetett: a Jobbik fordult Áder János államfőhöz annak érdekében, hogy kérjen előzetes normakontrollt a törvényről. Másfelől a pártelnök úgy érzékeli, a Fidesz elmúlt időszakbeli „ámokfutása” a saját maga által pozícióba helyezett emberek számára is „kezd cikivé válni”. Vona úgy vélte, kezd kialakulni egy Áder és Orbán közötti konfliktus, egyben felhívta a figyelmet, jövőre köztársasági elnököt kell választani, s Vona szerint Orbán Viktor Áder Jánost „le fogja szedni a sakktábláról”.

Az adásban szóba került a Tanítanék Mozgalom tiltakozása is. Vona Gábor szerint „elfogyott a bizalom”, és egyre kevésbé az oktatásról szól a tiltakozás. „Megszüntetik a Kliket? Biztosak vagyunk mi ebben?” – tette fel a kérdést a Jobbik elnöke, aki úgy véli, ez a lépés csak egy habonyi blöff a kormányzat részéről. A párt ebben a kérdésben is az arany középutat járja, „ne falakat építsünk egymással szemben, hanem hidakat! – fogalmazott, de szerinte erre egyik fél részéről sincs nyitottság. Pártja álláspontját ismertetve közölte, ők képviselik az arany középutat a teljes centralizáció és a teljes decentralizáció között.

A kormány által előterjesztett terrorellenes csomagról Vona azt mondta, a kormány megpróbálja a félelem kapcsán a saját hatalmát túlerősíteni. A pártelnök nemzetközi példákra hivatkozva ismertette: másutt nem a kormány, hanem a hatóságok kapnak plusz jogköröket. Ha az illetékes hatóságok ilyen preventív jogköröket kapnak, azt a Jobbik támogatni fogja, de a jelenlegi kormány már annyiszor visszaélt a hatalmával, hogy teljesen érthető, ha bennük ennek kapcsán félelem van. Ennek kapcsán a párt elnöke emlékeztetett a Nézőpont Intézet kiszivárgott felmérésére, mely szerint a társadalom többsége elutasítja a Fidesz által felvetett Alaptörvény-módosítást. Vona szerint az emberekben kétfajta félelem van: félelem a terrorizmustól és a migrációtól, valamint félelem Orbán Viktor hatalmi tébolyától.

Két hónap alatt közel száz tárgyaláson, egyeztetésen, szakmai témájú lakossági fórumon, intézménylátogatáson van túl a Jobbik a Valódi Nemzeti Konzultáció keretében – ismertette a kezdeményezés sorsát a pártelnök. Közölte, a nyári hónapok során összesítik a tapasztalatokat, majd szeptemberben konkrét kérdésekkel fordulnak a társadalomhoz. Vona hangsúlyozta, a Jobbik érdemi kérdéseket fog felvetni, melyre érdemi válaszokat várnak, és érdemi programot kívánnak felvázolni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek