2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tényleg kihalt a „zsonglőr szakma”?

A kérdésre a válasz nagyon is úgy tűnik, egyértelműen IGEN. Ha pedig kicsit szőrszál hasogatóan szeretnénk válaszolni, akkor azt mondhatjuk, hogy gyökeresen át alakult. Kicsiny része maradt meg eredeti formájában. A világ változik, hozzá igazodnak a hobbik és a szórakoztató elemek is.

Bár az idősek, fiatalok mind ismerik a zsonglőrködés fogalmát – egy sport ami hobbi és látványosság is egyben. Hiszen ez, mint kategória továbbra is megmaradt a XIX. században. Viszont tárgya teljes mértékben át alakult. Kevés eszközt találunk jelen pillanatban egy zsonglőr arzenálban, ami nem hogy történelmi, de akár csak 10 évvel ezelőtti divatnak felel meg. A labda vagy buzogány dobálás túl nehéz feladat a hobbi iránt érdeklődőknek, és amikor megtanulja az ember, úgymond unalmassá válik továbbra is „művelni”. Ezzel ellentétben a bot pörgetés (ami teljes mértékben megfelel az ősi magyar harcművészet, a baranta bothasználatának) vagy a hullahopp karika pörgetése előtérbe került. Úgy tűnik, inkább tánccá alakul át a zsonglőrködés, nem pedig egyszerű eldobás majd elkapás játékává.
Szűcs György, a nemzetközi szinten is ismert zsonglőr csoportokat show elemként kiközvetítő cég ügyvezetője a következő véleménnyel van a változás okáról. A mai kor embere nem elégszik meg azzal, hogy labdát dobál vagy jojót pörget. Egyszer megtanuljuk, és úgy érezzük amikor már nem ejtünk hibát a játékunk során, nincsen tovább. Ezzel ellentétben a poi, legyező vagy hullahopp használat végtelen trükk arzenállal lát el minket. Mindig van hova fejlődni. A másik érv pedig az egész mellett, hogy ez utóbbi eszközök mind látványosak. Nem csak 2-10 percig, akár 30-60 percig is a hozzá nem értők ámulva bírják figyelni a zsonglőrt (tűztáncost), hiszen változatos a trükk arzenálja még egy közép haladónak is. Ez utóbbi pedig a hobbiként művelőknek is plusz élmény, hogy a figyelem középpontjába tudnak kerülni. Mindeközben bír járkálni, mozogni, táncolni a zsonglőr az utóbbi eszközökkel, így még változatosabb tud lenni játéka.
Egyértelműen a zsonglőr maga és a nézők is többre vágytak és érezhetően jelenlegi helyzettel meg is kapták azt. A világ változik, de az emberek szokások és elvárások is vele együtt.

Videók az új világról itt tekinthetőek meg:
•    https://www.youtube.com/watch?v=NJwH8J9uZ_0
•    https://www.youtube.com/watch?v=0TeDY-ucol4
•    https://www.youtube.com/watch?v=YJFyCytgE0I

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek