2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nő az egészség értéke

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család,- Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet által Családbarát Ország 2015 címmel kiírt pályázati felhíváson a Miskolci Gráciák Egyesületének „Nő az egészség értéke” című pályázata Egymillió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A pályázati program részeként 2016. március 18.-án „Nő az egészség értéke „címmel konferenciát rendeznek.
A konferencián két előadása:  Prof. dr. Oláh Éva egyetemi tanár, klinikaigazgató Az Első 1000 nap. A gyermek egészséges jövője az édesanya kezében címmel, míg dr. Szabó Tóth Kinga egyetemi docens, intézetigazgató Kötéltánc – Nők sokféle szerepben címmel tart előadást.
A 2010-es évek nagy jelentőségű felfedezése, hogy az élet első 1000 napja (a fogantatástól két éves korig tartó időszak), óriási fontosságú a gyermekek hosszú távú egészsége, szellemi fejlődése szempontjából.  A jelenségre a szakirodalom a „metabolikus programozás” kifejezést használja. Kiderült, hogy elsősorban az édesanya kezében lévő környezeti hatások jó vagy káros irányú hatást fejtenek ki. Kezdetben a saját életmódjával, étrendjével „jól létével” azaz pszichés és szomatikus egészségével, a gyermek megszületését követően a táplálással, széles körű gondozással hathat a hormon- anyagcsere- emésztő- és immun- funkciók fejlődésére, érésére. A felfedezés nagy meglepetése, hogy az öröklött, genetikai adottságink egy része az első 1000 napban még befolyásolható, nem kőbe vésett! Javíthatjuk a szellemi képességek kibontakozását, csökkenthetjük az allergiás betegségek, a diabetes, az elhízás, a szív és érrendszeri kórképek hosszú távú kockázatát.

A Miskolci Gráciák hívja és várja a leendő és jelenlegi édesanyákat, és nagymamákat, hogy korszerű tartalommal töltsük meg azt a régen ismert tényt, hogy a várandósság alatt a magzat fejlődésére kell elsősorban figyelemmel lenniük, kiegyensúlyozott táplálással, fegyelmezett életmóddal, örömteli várakozással. S ezt a szoros „együttműködést” két éves korig folytatni érdemes. A gyermekek zavartalan fejlődése, hosszú távú egészsége lesz rá a köszönet.

Az előadást Dr Oláh Éva a Debreceni Gyermekgyógyászati Klinika gyermekgyógyász/genetikus emeritus professzora tartja, akinek a téma minden aspektusával kapcsolatban hatalmas tapasztalata, és hiteles tudása van.

A Konferencia másik előadását dr. Szabó-Tóth Kinga a Miskolci Egyetem Bölcsésztudományi kar, Szociológiai Intézetének egyetemi docense tartja
Az előadás arra keresi a választ, hogy milyen következményekkel járnak a párkapcsolatok, a családok, és a gyerekvállalás vonatkozásában, ha a hagyományos családi szerepek szerint működő családokon belül megbomlik az egyensúly,: a nőre nagy („kettős”) teher rakódik, a gyermekgondozás, háztartás, és a munkaerőpiacon való megfelelés, míg a férfiak munkanélküliségével a férfi hagyományos szerepeitől megfosztva érzi, érezheti magát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek