2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

MSZP: Miskolc vegye vissza az iskoláit!

Az ezt lehetővé tévő törvényjavaslatot már be is nyújtották a parlamentben. Ugyanakkor Miskolc önkormányzatának is lépnie kell.

Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy azok az önkormányzatok, amelyek vissza akarják venni az államtól az általuk korábban fenntartott és jól működtetett iskolákat, megtehessék ezt. Erről dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője beszélt hétfőn Miskolcon. Hangsúlyozta: elvárják, hogy javaslatukat minél hamarabb vegyék napirendre, s azt is, hogy azt támogassa a fideszes parlamenti többség.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy a pedagógusok tiltakozása idén januárban éppen Miskolcról indult, s az, hogy országos szinten is több ezren támogatják a bátor miskolciak követeléseit, jól mutatja, rendszerszintű problémáról van szó. A Fidesz oktatási rendszerének középpontjában ugyanis nem a diák áll, sokkal inkább a kormányzat által létrehozott mamutszervezet, a Klik, amely az elmúlt években folyamatosan bizonyítja működésképtelenségét. Varga szerint a múlt héten az Országgyűlésben megtartott közoktatási vitanap mindenképpen hasznos volt, annak ellenére, hogy a kormánypárti képviselők nem tudtak érdemi javaslattal élni, miként lehetne a problémákat orvosolni. Az MSZP ezért még az elmúlt hét végén benyújtott egy törvényjavaslatot, amely elfogadása esetén lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok ismét intézményfenntartóvá válhassanak, ha erre igényt tartanak. Ez csak javíthat a jelenlegi helyzeten, a Klik ugyanis nyilvánvalóan képtelen az ország minden területén szakmailag és működési szempontból is elfogadható módon fenntartani az iskolákat.

Dr. Simon Gábor, a szocialisták miskolci önkormányzati frakcióvezetője kijelentette, Miskolc önkormányzatának – amint erre a törvény már lehetőséget nyújt – minél hamarabb vissza kell vennie a városi iskolák működtetését. Erről közgyűlési döntést kell hozni. Szerinte Miskolc mindig is jelentős iskolaváros volt, az általuk korábban működtetett középiskolák közül több is az ország élvonalába tartozott.

Szerinte dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, illetve a fideszes városvezetés nem bujkálhat tovább, nem dughatják homokba a fejüket, egyértelműen állást kell foglalniuk, támogatják-e több ezer pedagógus, diák és szülő követelését. A legutóbbi közgyűlésen ugyanis nem voltak hajlandók napirendre venni az ezt indítványozó szocialista javaslatot. Ha továbbra sem reagálnak, ismét bebizonyítják, hogy – ahogyan a szocialista frakcióvezető fogalmazott – „képtelenek Miskolc érdekeit képviselni”.
eszon.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek