2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tíz év ébredései

Ébredés. Eszmélés. Felismerés. Az ember életében folyamatosan tetten érhetők ezek a pillanatok. Ezért lett Ébredés a címe Törő Irén festőművész tavaszi kiállításának, ami a legutóbbi tíz alkotó év keresztmetszetét vonultatja fel. A tárlat február 25-én, csütörtökön délután 5 órakor nyílik a miskolci Szabó Lőrinc Könyvtárban.

Törő Irén festőművész jubileumi évhez érkezett. 1951 júliusában született Tiszakesziben, és 20 éves korában, 45 évvel ezelőtt született meg az az olajkép, a Nagyapám kertje című, amire azt mondta a mestere: igen, ez már Az. Ekkortól számítja alkotói időszakát. Ez a kép viszont nem lesz ott az Ébredés című tárlaton, mert most az elmúlt tíz év munkáiból válogat az alkotó.
– A tavasz, a természet ébredése lenyűgöző, mégsem ez volt az elsődleges oka a címválasztásnak. Életünkben mindig jelen vannak a ráeszmélés pillanatai. A kisgyermek értelmének nyiladozása, a tehetség első megnyilatkozása, kibontakozása, felnőttként a felismerés, mit is szeretnénk valójában csinálni. Amikor pedig már megettük a kenyerünk javát, és letesszük a viharokkal teli batyut, az újbóli ráébredés, hogy él még a szikra, ami miatt érdemes folytatni – mondta a kiállítás vezérgondolatáról.
Törő Irén gyakran fest tájképet. Vad szél által görnyesztett fák, pasztellmeleg lombba burkolódzó templomtornyok – de ott a képben az ember lenyomata. Az alkotó derűje, bánata, újrakezdő ébredései, és a remény, amit a nagyapjától kapott intelem szerint soha nem szabad feladni. És ő soha nem adta fel.
Fél évszázada, hogy középiskolás kisdiákként befogadta a Diósgyőri Vasas Képzőművész Kör. Azután elvégezte az Egri Tanárképző Főiskolát, majd a Magyar Iparművészeti Egyetemet. Az azóta eltelt éveket az alkotás, a pedagógusi munka, valamint a kettőt összekapcsoló rajztanári, képzőművészeti alkotókörökben végzett tevékenység fémjelzi. Rendszeresen, számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be munkáit.
Ú munkákat is bemutató, Ébredés című tárlatát február 25-én, csütörtökön délután 5 órakor dr. Hajdú Ildikó, a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria muzeológusa nyitja meg a Szabó Lőrinc Könyvtárban. Közreműködnek a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek