2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Azt gondolta, hogy mindent tud a Scorpionsról?

Jó hír a Scorpions-rajongók számára, hogy a 2014-es Szabadságkoncert után újra hazánkba látogatnak a rockzene méltán híres veteránjai, így aki lemaradt az együttes 2014-es vagy a 2011-es búcsúkoncertjéről, bepótolhatja az elmaradását.

Úgy tűnik, a Scorpions képtelen abbahagyni a zenélést; akárhány búcsú turnét és koncertet adnak, mindig vissza- és visszatérnek. Így van ez az aktuális turnéjuk kapcsán is, melyet az 50 éves fennállásuk alkalmából rendeznek.

Bizonyára a hardcore rajongók szinte mindent tudnak Klaus Meine csapatáról, így nem sok meglepetés érheti őket az együttessel kapcsolatban. Ennek ellenére nem teljesen kizárt, hogy számos érdekesség még az ő figyelmüket is elkerülte az évek során. Következzen tehát néhány kevésbé köztudott, ám annál érdekesebb tény az együttesről, hogy minden rajongó ellenőrizhesse a Scorpions-tudását még időben a budapesti koncert előtt.

Sokan nem tudják, hogy a banda tagjai pályafutások első nyolc évében mindent maguk intéztek a promócióktól kezdve, a menedzsmenti feladatokon át egészen a koncertszervezésig. Ennek tudtában bátran lehet állítani, hogy az együttes tagjai nem csupán rendkívül tehetséges zenészek, hanem kitűnő szervezőképességgel is meg vannak áldva. Az együttes 1973-ig összesen négy alkalommal oszlott fel rövidebb időre, mivel a tagoknak a sorkatonai kötelezettségeiknek kellett eleget tenniük. Emiatt kész szerencse, hogy végül összeállt a banda, mely a mai napig elkápráztatja a hatalmas rajongói táborát az új albumokkal és koncertsorozatokkal.

Talán az sem közismert, hogy a Scorpions nem volt mindig Scorpions. Az első évben még Nameless néven léptek fel az együttes tagjai, majd Rudolf Schenker javaslatára változtatták a nevüket a jól csengő Scorpionsra. Jobban belegondolva, megérte a változtatás… Klaus Meine az együttes ikonikus énekesévé vált, ám ez nem volt mindig így. A banda első két évében Schenker énekelt, Meine csupán 1969 végén csatlakozott a csapathoz, és addigra ő már a negyedik énekes volt az együttes élén.

Az első két albumnál még egy állandó billentyűs is kiegészítette az együttest, ám a billentyűs Achim Kirsching távozása után a pozíció betöltetlen maradt, így az együttes azóta is a klasszikus két gitár, egy basszus, egy dob felállásban zenél. A rajongók számára ismert jellegzetes Scorpions hangzás Dieter Dierks producer közreműködésének köszönhető, aki 1975-től egészen 1990-ig dolgozott együtt a bandával, és az együttműködés gyümölcse nyolc sikeres album lett.

Hivatalos statisztikák támasztják alá, hogy az Európában elképesztően sikeres Still Loving you című daluk hozzájárult a gyermekszületések számának növekedéséhez a baby boom utolsó időszakában. A Scorpions előszeretettel játszott számos olyan neves együttes előzenekaraként a tengerentúli karrierjük beindításának érdekében, mint a Genesis, a Kiss, az Aerosmith, az AC/DC és a Rainbow. A Scorpions előzenekaraként is több később világhírűvé vált énekes is együttes lépett fel pályafutásuk elején; ilyen volt az Iron Maiden, a Bon Jovi, a Deff Leppard és a Skid Row is.

Akármennyire elképesztő, de még utcát is neveztek el a német együttesről Madridban 2001-ben a Leganes negyedben. Néhány megdöbbentő számadat az elmúlt 50 évből: a Scorpions pályafutása során több mint 80 országban örvendeztette meg rajongóit koncertjeivel és 5000-nél is több koncertet adtak mostanáig. Az együttes 2010-ben az első európai együttesként abban a megtiszteltetésben részesült, hogy helyet kapott a kézlenyomatuk a Los Angeles-i RockWalk-on. A számok és az évek mind az együttest igazolják; reméljük, még sokáig élvezhetjük a legendás együttes zenéjét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek