2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Több millió eurós nemzetközi kutatások szakmai koordinálását vállalta fel a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara

Több millió eurós nemzetközi kutatások szakmai koordinálását vállalta fel a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara az elmúlt két évben jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy növelje nemzetközi láthatóságát. Ennek a felkészülésnek fontos mérföldköve volt a Horizont 2020 európai kutatás-fejlesztési keretprogramba való bekapcsolódás, számos kutatási és innovációs pályázat benyújtása révén.
A Kar tavaly megkezdett két pályázata mellett, most két újabb, széles nemzetközi partnerségi együttműködésben megvalósuló projektet indít konzorcium-vezetőként. A CHPM2030 és az UNEXMIN projekt néhány nap különbséggel tartotta projektindító megbeszélését, mindkét munkaértekezleten a Műszaki Földtudományi Kar kutatói vezetőpartnerként és házigazdaként látták vendégül kutatótársaikat, összesen több mint 15 európai országból. A nyitóértekezleteken a konzorciumi partnereken kívül részt vett az Európai Bizottság delegált koordinátora is, ami azt jelzi, hogy az Európai Unió komoly figyelmet szentel az induló projekteknek, és elismerik a Miskolci Egyetem teljesítményét, mivel ritka, hogy a koordinátori szerepet közép-európai intézmény vállalja fel.
Az UNEXMIN projekt vízzel elárasztott bányaterek feltárását és állapotfelmérést végző autonóm robot fejlesztését tűzte ki célul. Az önjáró robot alkalmas lesz 3D-s térképek készítésére, és más módon nem hozzáférhető geológiai adatok beszerezésére elárasztott felszín alatti bányatérségekből. A kutatásban aktív szerepet kap az egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetének műszerfejlesztési kutatócsapata is.
A CHPM2030 projekt célja, hogy hagyományos bányászati módszerekkel megközelíthetetlen, nagy mélységű (4-5km mélyen elhelyezkedő) érctelepek fém-, és hőtartalmát egy egyesített hidrometallurgiai és geotermikus rendszerrel hozzuk a felszínre. Az eljárás újdonságtartalmát jelzi, hogy a kutatók 2030-ra tartják reálisnak a technológia tesztüzemének kialakítását.
„Az a tény, hogy az Európai Bizottság mindkét, lényegében bányászati tematikájú innovációs projektünket támogatásra méltónak ítélte azt bizonyítja, hogy az Európa gazdasági növekedését gátló nyersanyaghiány miatt a Bizottság olyan innovatív kutatásokat keres, amelyek eddig ismeretlen eljárásokkal és eszközökkel, környezettudatos módon aknáznak ki értékes erőforrásokat.” dr. Madarász Tamás, egyetemi docens, Pályázati Koordinációs Központ igazgatója

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek