2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Vona: nagyon sok a pozitív visszajelzés a Valódi Nemzeti Konzultációról

Vona Gábor, a Jobbik elnöke az N1 TV Vona7 című műsorában kockás ingben fejezte ki szolidaritását az oktatási körülmények javításáért küzdő pedagógusok mellett. Visszautasította, hogy a Fidesz-kormány a tanárokat „bűnbakként, a gyermekeket kihasználó fenevadként” kívánja beállítani.
Orbán Viktor oroszországi látogatásával kapcsolatban a legerősebb ellenzéki erő vezetője sérelmezte, kevés konkrét dolog derült ki a tárgyalásokról. Vona kiemelte Paks II ügyét, hiszen – mint mondta – a Jobbik az atomenergiát szakmai alapon támogatta, de a szerződés titkosítását és az azt körüllengő korrupciógyanút nagyon elutasítja. Úgy vélte, a Fidesz ezzel az atomenergia hitelességét teszi kockára. A pártelnök elismerte, „gegnek” szánták, hogy a kormányfő kérdezzen rá Putyinnál a Jobbikkal kapcsolatos állítólagos pénzbeli támogatásra, ám emlékezetett: 26 év alatt ő az első, aki saját pártja ellen kért parlamenti vizsgálóbizottságot. Ezt a Fidesz nem támogatta, mégis folyamatosan hangoztatja ezt a vádat, ezért nyúlt „a humor eszközéhez”. Vona ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy előző nap Lázár János úgy fogalmazott, „hülyeségekről nem szokták kérdezni” Putyin elnököt, tehát a Fidesz vezetői is jól tudják, a Jobbik semmilyen pénzt nem kap Oroszországtól, „ez egy hülyeség”.

Vona Gábor pesszimista a török térségben zajló folyamatok miatt. Emlékeztetett, ő „komoly baráti viszonyulással” tekint Törökországra, fontosnak tartaná Európa és Törökország, ezen belül is Magyarország és Törökország jó kapcsolatát, de úgy vélte, jelenleg a török folyamatok „megjósolhatatlanok”. A pártelnök szerint a migránskérdés „zsarolókártya” lehet Törökország kezében, egyúttal felhívta a figyelmet a várható belpolitikai hatásra: egy erősödő migrációs folyamat esetén a Fidesz ismét az emberek félelmeire játszhat – fogalmazott.

Az ellenzéki vezető rávilágított a Fideszben erősödő törésvonalakra is: Heves megyében az egyik fideszes szárny nem jött el a megyei közgyűlés bizottsági ülésére, hogy a másik fideszes szárny ne tudjon határozatképes ülést tartani. Vona Gábor ezt a lépést „piti, óvodás leszámolásnak” nevezte. A pártelnök visszautalt hétfői, Orbán Viktorral folytatott napirend előtti vitájára. Vona a miniszterelnököt emlékeztette decemberi felszólalására, mikor a Jobbikot „bűnözők pártjának” nevezte, ám az elmúlt egy hét eseményeiről – a dunaújvárosi fideszes képviselő gyilkossági ügye, az ORÖ-től visszakövetelt 1,2 milliárd forint, illetve a fidelitasos tömegverekedés – Vona úgy fogalmazott: „Isten nem ver bottal”.

Tiszavasváriban a Jobbik a rend és a tisztesség programját kívánja megvalósítani – közölte a Jobbik elnöke. Mint elmondta, Fülöp Erikre, a város jobbikos polgármesterére a tisztességes magyar és tisztességes cigány emberek részéről nehezedik nyomás, hogy oldja meg a közbiztonsági problémákat. A helyi cigányságon belül elterjedő rémhírekről a pártelnök úgy vélekedett, a szóbeszédeket kihasználják azok, akiknek „politikai hisztériakeltés a célja”.

Az N1 TV műsorában a Jobbik által meghirdetett Valódi Nemzeti Konzultáció is szóba került. Az ellenzéki vezető ismertette, hogy nagy az érdeklődés a Jobbik felvetései iránt. A párt kiküldte az oktatási és egészségügyi ágazat szereplői számára a tájékoztatásokat, Vona „nagyon sok pozitív visszajelzésről” és elindult szakmai egyeztetésről számolt be. A Jobbik elnöke tapasztalatairól azt mondta, az emberekben a közöny mellett már várakozás is van.

Az N1 TV Vona7 című adása itt tekinthető meg: https://youtu.be/ydkVZ5hS71I

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek