2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Magyar Hírlap: a téli időszakban sem álltak le a kilakoltatások

Magyar Hírlap: a téli időszakban sem álltak le a kilakoltatások

Magyar Hírlap: a téli időszakban sem álltak le a kilakoltatásokBár törvény írja elő, hogy a téli hónapokban nem lehet kilakoltatni senkit, ezt számos végrehajtó cég figyelmen kívül hagyja, a hatóságok pedig nem lépnek. A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége petíciót juttatott el az Európai Unió illetékes bizottságához – írj a szombati Magyar Hírlap. Egy törvény szerint december 1. és március 1. között nem lehet az embereket kitenni az utcára, ám ezt nem mindenki tartja be. A bankok eleget tesznek ugyan az előírásnak, egyes végrehajtó cégek azonban nem. Eddig 15 ezer kilakoltatás történt, jelenleg 740 ezer ingatlan áll végrehajtás alatt. A lakásuk elvesztésével veszélyeztetett banki adósok száma azonban meghaladja az 1,7 milliót.

Hiába a jogszabály, amely szerint ebben az időszakban „kizárólag az önkényes lakásfoglalók és a rendbírság fizetésére kötelezettek lakoltathatók ki”, ezt több végrehajtó társaság szemrebbenés nélkül figyelmen kívül hagyja.

Az Otthon- és Érdekvédők Magyarországi Szövetsége a fentiek miatt közérdekű pert indított a Fővárosi Bíróságon az ötven legnagyobb bank és a pénzhitelezéssel foglalkozó cégek ellen. A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége pedig petíciót juttatott el az Európai Unió illetékes bizottságához. Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy a külföldi pénzintézetek leánybankjai inkorrekt vállalkozói hitelezést, szolgáltatást folytatnak Magyarországon: a kamatfelár felett olyan költségeket is érvényesítenek, amelyeket a fejlettebb tagállamokban nem mernének megtenni – ismerteti a napilap.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…