2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Külső segítséget vesz igénybe a cigányok megrendszabályozására a Jobbikos polgármester

Külső segítséget vesz igénybe a cigányok megrendszabályozására a Jobbikos polgármester

Az érpataki polgármestert hívta segítségül Tiszavasvári első embere. A bábuakasztás miatt büntetőeljárás alá vont Orosz Mihály Zoltán szervezetének többek között a „békés cigány-magyar együttélés” elősegítése lesz a feladata.

A szabolcsi város képviselőtestülete ma minden bizonnyal elfogadja a Jobbikos polgármester, Fülöp Erik előterjesztését, amiben együttműködési megállapodást kötnek az érpataki polgármester civil szervezetével, a Becsület Légiójával.

A megállapodás alapján a szervezet lényegében rendfenntartói is feladatokat kap, emellett „a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá” tétele is feladata lesz, ami a helyi cigányok szerint valójában a gyermekek állami gondozásba vételének felgyorsítását célozza.

Az elmúlt években leginkább hóbortos jelmezes megjelenéseiről ismert polgármester, Orosz Mihály Zoltán az érpataki modell-ként elhíresült zavaros eszméivel írta be magát a hírekbe. Az érpataki modell egy igen egyszerű világkép, mely az embereket „építőkre” és „rombolókra” osztja fel, utóbbiaknak természetesen szigorú büntetéseket kilátásba helyezve.
A faluban furcsa dolgok történtek az utóbbi években, a polgármester tevékenységét kritikusan szemlélők elleni támadásokról, gyújtogatásokról számolt be az Átlátszó.hu, a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet helyi aktivistáját súlyosan megverték, és sokan félnek a településen. Az Átlátszó szerint a települést tíz éve vezető polgármester a rábízott közpénzekkel sem számol el megfelelően, és közokirat hamisításért is perbe fogták.

A városháza előtt rögtönzött sajtótájékoztatót tartott több roma szervezet. A megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese, Galyas József a polgármester lemondását követelte, aki szerinte nem alkalmas a település vezetésére, ha törvényes eszközökkel nem tud rendet tartani.

Az ÉKE egyesület helyi elnöke, Lakatos Tibor hozzátette: a romák féltik a helyüket a közmunkában, így nem mernek nyíltan szembeszállni a polgármester akaratával. A helyi cigányok elmondták neki, hogy a városvezetés meg akarja őket félemlíteni, és nem véletlen, hogy megállapodás alapján a gyermekek elvételével is fenyegetheti majd őket az érpataki polgármester szervezete.

Orosz Mihály Zoltánt a helyszínen úgy nyilatkozott, szervezetének az uzsora, a drog és a lopások visszaszorítása lesznek az elsődleges céljai. Arra a kérdésre, hogy légiója milyen módon lesz hatékonyabb, mint a helyi rendőrség, nem adott választ a polgármester.

Közben a polgármesteri hivatal előtt álló romákat, köztük a sajtótájékoztatót tartó civilszervezeti vezetőket elküldték a hivatal munkatársai, arra hivatkozva, hogy a sajtótájékoztató nem volt előzetesen bejelentve.

Tudósítónknak többen elmondták, attól félnek, hogy a Gyöngyöspataihoz hasonló helyzet alakul majd ki, amikor a félkatonai szervezetek masíroztak heteken keresztül a heves megyei településen.

Kiss Márió

Forrás:RSK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek