2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Nem kap tűzifát minden rászoruló – MSZF reagálás Pogácsás Tibor bejelentésére

Nem kap minden rászoruló tűzifát, sokan pedig túl keveset kapnak ahhoz, hogy kihúzzák a tél végéig. Most kell segíteni, amikor hideg van, az állami segítség nem tűr halasztást olyan körülmények között, amikor már egy 16 éves fiatal is megfagyott – reagált a Magyar Szociális Fórum Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárának MTI által idézett vasárnapi bejelentésére, miszerint a tűzifa kétharmadát már kiszállították.
Az MSZF tapasztalata szerint sok rászoruló hiába nyújtott be tűzifa iránti kérelmet, nem kapott tűzifát. Szép számmal akadnak köztük olyan nagy családok, ahol a kiskorúak élete került veszélybe a fűtetlen lakásban, és segítség híján kénytelenek voltak felaprítani bútoraikat, hogy meg ne fagyjanak. Emberek sokasága él olyan szobákban, amelyeknek a hőmérséklete nem haladja meg a 10 fokot. Egy 11 fős süttői család – többszöri elutasítás után – csak az MSZF közbenjárására jutott egy köbméter tűzifához, és ígéretet kapott még egy köbméterre. De ez nem lesz elég a tél végéig.

Az MSZF-hez olyan jelzések is befutottak, amelyek szerint a tűzifa nem mindig a rászorulókhoz kerül. Egy megkereső azt írta, hogy míg az ő kérelmét elutasította az önkormányzat, nagy mennyiségű tűzifát szállítottak az állami készletből egy helyi vállalkozó udvarára, aki a polgármester rokona.

Az MSZF szerint szükséges volna társadalmi ellenőrzés alá vonni a tűzifára fordított 3 milliárd Forint felhasználását, hogy valóban eljut-e oda, ahová kellene, mert a kihűlés fenyeget.

A Magyar Szociális Fórum emlékeztet arra, hogy január 20-ig 97-en fagytak meg, közülük 44-en fűtetlen otthonukban, mert nem jutott pénzük arra, hogy fűtsenek és egyenek is

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…