2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Indulhat a szalagpálya HCM-ben

ÜZEMBE ÁLLHAT A CEMENTGYÁR TÁVOLSÁGI SZALAGPÁLYA-RENDSZERE A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) megadta a használatbavételi engedélyt a hejőcsabai cementgyárat a ”Miskolc III.” mészkőbányával összekötő távolsági szalagpálya-rendszer üzemeltetéséhez. Az engedélyben foglalt jogok és kötelezettségek a bányatelket, valamint a cementgyárat is tulajdonló HCM 1890 Kft-t illetik.

A HCM 1890 Kft. még 2015 márciusban indította el a távolsági szalagpálya engedélyezési eljárását. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a helyszínen folytatott vizsgálatokat, illetve próbaüzemeket követően, az ügyben érintett társhatóságok hozzájárulásával döntött a használatbavételi engedély kiadásáról.
A 6 kilométer hosszú, 100 méteres szintkülönbséget áthidaló, zártrendszerű és hangszigetelt szalagpálya a Miskolctapolca városrész külterületén fekvő mészkőbányában kitermelt kőzet egyetlen szállítási módja. Ennek oka, hogy Miskolc város önkormányzata még 2000-ben a környék védett természeti értékeinek, valamint lakóházainak megóvása érdekében szigorú, a közúti mészkőszállítást tiltó rendelkezéseket vezetett be.
A LafargeHolcim cementkonszern bányászati jogának tavaly decemberi bírósági törlését követően az NKH engedélyének megszerzése újabb jelentős lépés a cementgyár újraindításában, melynek köszönhetően a HCM 1890 Kft. képessé vált a ”Miskolc III.” bányatelek ásványkincseinek hasznosítására.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek