2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Napjaink Harry Pottere felnőtteknek

A varázslókirály az olvasók és kritikusok körében is rendkívüli népszerűségnek örvendő bestseller, A varázslók című regény folytatása, egyben A varázslók trilógia második része.

Az amerikai Lev Grossman író és újságíró, a könyv szerzője, eddigi pályafutása során a legnépszerűbb folyóiratoknak, köztük a New York Times-nak, a Time Out New York-nak és a Wall Street Journal-nak is írt már. Grossman fantasy-sorozatát sokan a világhírű varázslómeséhez hasonlítják, és a felnőttek Harry Potterének nevezik; a szerzőnek sikerült egy olyan mágikus világot megteremtenie, ami J. K. Rowling óta hiánycikk volt.

A történet szerint Quentin és barátai, két évvel a varázslóiskola befejezése után, Fillory királyai és királynőiként uralkodnak. E tökéletes világban azonban felborul a rend: Quentin küldetésre indul, azonban ő sem sejti, hogy mekkora veszéllyel kell szembe néznie… Eközben egy másik szálon Julia nagy erejű varázslóvá válik (Julia a Quentin-szálban mellékszereplőként van jelen). Annak ellenére, hogy nem nyert felvételt a Varázskapuba, hatalmas küzdelem árán, önerőből sikerül céljának elérése.

Grossman karakterei felüdítően sokszínűek; képesek változni és jellemfejlődésen keresztül menni. Quentin valószínűleg megosztja majd az olvasók véleményét; lehet őt szeretni vagy idegesítőnek találni, de egy biztos: senkit nem fog hidegen hagyni. Az író továbbra is hű marad önmagához, és a már tőle megszokott, sokszor cinikus stílusú humorral fűszerezi regényét. Az első részhez hasonlóan, A varázslókirály sem szenved hiányt a váratlan fordulatokból, mi több, a folytatásban egy még alaposabban kidolgozott fantáziavilággal találkozhat az olvasó.

A Grossman alkotta világban könnyű elveszni, így A varázslók trilógia kiváló kikapcsolódást jelenthet mindazok számára, akik önfeledt pihenésre vágynak a szürke hétköznapokban, és kedvelik a fantasy műfaját. Azoknak, akik kedvelték a sorozat első részét, mindenképpen ajánlott a második rész elolvasása, hiszen a sorozat színvonalában nincs visszaesés. Kár lenne megfosztani magukat a további élményektől mindazoknak, akik már adta egy esélyt a sorozatnak és nem csalódtak. A második rész végi csavar – melyet nekünk természetesen eszünk ágában sincs lelőni – garantáltan meglepi majd az olvasókat. A sorozat befejező kötete angolul a Magician’s Land néven jelent meg 2014-ben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…