2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fantáziavilág Európa helyén

Az amerikai-kanadai Robert Wilson számos irodalmi díjat nyert már eddigi pályafutása során, és Stephen King napjaink sci-fi regényeket publikáló írói egyik legkiválóbbikának nevezte.

Wilson neve bizonyára sokak számára ismerős már a népszerű Pörgés-trilógia kapcsán. A szerző 1998-as Darwinia című regénye idén végre a magyar sci-fi rajongók számára is elérhetővé vált. A Darwinia egy fantasy-elemekkel gazdagított tudományos-fantasztikus történet, melyben Wilson lebilincselően mutatja be apokaliptikus világokat, az emberi küzdelmet és vet fel filozófiai kérdéseket is; a Darwinia elolvasása könnyen meghozhatja a szerző munkásságát eddig nem ismerő olvasók kedvét, hogy más Wilson-regényeket is kezükbe vegyenek.

1912-ben a Csoda következtében, Európa megváltozik, és egy titkokkal, veszélyekkel és új élőlényekkel gazdagított kontinenssé válik. Expedíciók keretében zajlik a különleges vidék felderítése; egy ilyen során érkezik Guilford Law az ifjú fényképész is, aki gyermekkorában saját szemével látta a Csoda bekövetkezését és ez azóta is kísérti visszatérő álmok formájában. Vajon sikerül Guilfordnak magyarázatot kapnia a kínzó kérdéseire?

Wilson egy egyedi ötletet vesz története alapjául és igazán sokoldalúvá teszi történetét a történelmi, mitológiai, fantasy- és thrillerelemekkel. A regény húzóerejét maga a történet jelenti, mintsem a karakterek; az olvasó egy olyan, sokszor ijesztő világgal találja szemben magát, amelynek tényleges létezése felülírta volna a történelmet, a saját, a szüleink, sőt még a nagyszüleink létezését is. A Darwinia egy érdekes kihívást jelent az olvasó fantáziának, hiszen egy olyan utazásra invitálja az érdeklődőket, mely során nincs megállás; a regény világa újra és újra megdolgoztatja az emberi fantáziát, miközben elgondolkodtat.

A Darwinia különleges világgal kecsegteti mindazokat, akik kedvelik a sci-fi műfaját és egy egyedülálló koncepciójú regényt szeretnének olvasni, az író által pedzegetett filozófiai kérdések pedig kiemelik a Darwiniát a hétköznapi sci-fik sorából. A könyv egyúttal megfelelő kiindulási alap mindazok számára, akik Robert Wilson munkásságának megismerésére vágynak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek