2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Rehabilitációs ellátás fejlesztése régiónkban

UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL VALÓSULT MEG AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓ REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSÁNAK FEJLESZTÉSE
A fejlesztés egy régión átívelő projekt keretén belül valósult meg, melyben az Észak-magyarországi régió 11 kórházának rehabilitációs ellátása újult meg. Az Észak-magyarországi Operatív Program keretében 4 milliárd 830 millió forint uniós támogatással megvalósuló, „A rehabilitációs ellátórendszer fejlesztése az Észak-magyarországi régióban” című projekt alapvető célkitűzése: a különböző rehabilitációs szakterületekhez való lakossági hozzáférés földrajzi-regionális és ellátásbeli egyenlőtlenségeinek csökkentése, valamint az elérhető egészségügyi rehabilitációs szolgáltatások színvonalának javítása az infrastruktúra és a műszerezettség fejlesztése révén. A beruházást 100%-ban az Európai Unió és a Magyar Állam támogatta.

A projekt megvalósítására konzorcium jött létre, amelyben a konzorciumvezetői feladatokat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház látta el. A rehabilitációs ellátórendszer fejlesztése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hat, Heves megyében kettő, míg Nógrád megyében három kórházat érint.

A fejlesztés keretében Borsod-Abaúj Zemplén megyében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház, az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet, a Kazincbarcikai Kórház, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház rehabilitációs ellátása újult meg.

Heves megyében az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet és a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet részesült a fejlesztési forrásból.

Nógrád megyében a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet és a pásztói Margit Kórház rehabilitációs osztályainak fejlesztése valósult meg.

A projekt által érintett fejlesztések a     Pszichiátriai és addiktológiai rehabilitáció, a kardiológiai rehabilitáció, a Tüdőgyógyászati – és légzés-rehabilitáció, a Csecsemő – és gyermekrehabilitáció, a Mozgásszervi rehabilitáció és a Hospice ellátás szakterületeket ölelik fel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban a pályázat támogatásából csaknem 473 millió forintos beruházás valósult meg, ami magában foglal 77 millió forint értékű eszközbeszerzést valamint 286 millió forint értékben építészeti munkálatokat.
A Gyermek Rehabilitációs Osztály mellett új épületrész épült, melyben sportterápiás egység, öltözők, vizesblokkok kerültek kialakításra, 100 ambuláns beteg igényeinek kielégítésére. Ezen túlmenően gyermek játszószoba, pszichológus/logopédus tanszoba, ergoterápiás rendelő, mozgássérülteknek tankonyha és a nappali ellátás feltételei kerültek kialakítására.
A beruházással megvalósult a járóbeteg ellátás fejlesztése (építkezés, eszközök, gépek beszerzése), új rehabilitációs tevékenységek kerülnek bevezetésre (epileptológia, súlyos idegrendszeri sérült krónikusan lélegeztetett betegek rehabilitációja), a pulmonológiai rehabilitáció gyermek-rehabilitációs szakmák illetve egyes betegségek ellátásának integrálása kerülnek a rehabilitációs osztály tevékenységébe (pulmonológia, pszichiátria, ill. genetikai betegségek). Az intézmény beruházással érintett építkezésének összes bruttó alapterülete 956 m2.
A régió gyermekellátásának fejlesztése érdekében a Kórház 10 ágy speciális (3,8-as) rehabilitációs szorzójú:  a súlyos központi idegrendszeri sérültek, politraumatizáltak és égésbetegek rehabilitációja gyermekkorban fekvő beteg ellátására emelt kapacitást igényelt, mely feltételeinek megteremtéséhez a Gyermek Rehabilitációs Osztályon két darab négy ágyas akadálymentes saját fürdővel kiépített szoba került kialakításra.
Az új épület és a teljes gyermek ellátás megközelíthetőségének javítása érdekében csaknem 500 m út kapott új aszfaltburkolatot, és mintegy 100 férőhelyes aszfaltburkolatú parkoló került kialakításra.
A fejlesztés keretében megvalósult a sportterápiás egység és a súlyos központi idegrendszeri sérültek, politraumatizáltak és égésbetegek rehabilitációja gyermekkorban fekvőbeteg ellátás működtetéséhez szükséges eszközök beszerzése is.

A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházban a rehabilitációs ellátás két fontos területe került fejlesztésre: a pszichiátriai és a pulmonológiai rehabilitáció.
A pszichiátriai rehabilitációs osztály a kórház pszichiátriai épület bővítését (emeletráépítés) követően került elhelyezésre a MISEK székhelyén. Az újonnan épült és a felújított épületrészben kialakításra kerültek a rehabilitációs ellátást segítő csoport- és terápiás-szobák is, amelyek nagymértékben segítik a magasabb szintű betegellátást.   
A pulmonológiai rehabilitációs fejlesztéssel a MISEK székhelyén lévő volt Tüdőgyógyászati épület került felújításra. A komfortosítás során kórtermek és hozzájuk tartozó vizesblokkok kerültek kialakításra.
A projekt során a két épület építése, felújítása 686,8 millió forintból valósult meg, amelyhez 50,6 millió forint EMMI támogatást is elnyert a kórház. Továbbá 73,6 millió forint értékben került orvosi gép műszer és kórtermi bútorzat beszerzésre, melyet az EMMI 7,5 millió forint támogatással egészített ki.
Az európai uniós pályázati előírásoknak megfelelően a teljes körű akadálymentesítés is része a projektnek.
Továbbá a Szent Ferenc Kórház részben felújításra került a 82 ágyas mozgásszervi rehabilitációs osztály mintegy 102 millió forintos ráfordítással.

A projekt kapcsán a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház Konzorciumi Tagnál a pszichiátriai rehabilitációs osztály, valamint a pszichiátriai betegek nappali ellátását végző intézményrész felújítása történt meg. A beruházás lehetővé teszi a régió pszichiátriai betegei számára a betegközpontú ellátást napjaink elvárásainak megfelelő minőségben. A felújítás eredményeként a pszichiátriai rehabilitációs ellátás az eddigiekhez képest nagyobb területen valósul meg, a kórtermek, vizesblokkok teljes mértékben megújultak, a vizesblokkok száma a megduplázódott. Számos kórteremben került kialakításra vizesblokk, ezáltal a pszichiátriai rehabilitációs ellátás a továbbiakban a kor követelményeinek megfelelő körülmények között fog zajlani. Az Új Széchenyi Terv keretében elnyert támogatás lehetővé teszi a mozgásukban korlátozott pszichiátriai betegek részére is a szakorvosi ellátás elérését az akadálymentesítésnek köszönhetően. A beruházásnak köszönhetően a pszichiátriai tömbben végzett ellátás feltételei javultak, az infrastruktúra modernizálásával egyetemben az épület több mint 100 éves patináját megőrizve újult meg az épület homlokzata is.

Az épület rendkívül leromlott műszaki állapotban volt, a beruházásnak köszönhetően a rendelkezésre álló alapterület megduplázódott, így lehetővé vált, hogy a korábban 6-7 ágyas kórtermek helyett maximum 4 ágyas kórtermekben történjen az ellátás. Az épület összes ablakának cseréje, külső homlokzatának hőszigetelése és a tetőcsere lehetővé teszi, hogy a korábbi rezsidíjakhoz képest alacsonyabb legyen az épület energiafelhasználása, mely megtakarítás a betegellátásra fordítható.

A Koch Róbert Kórház és Rendelőintézetben a pályázat támogatásából csaknem 307 millió forintos beruházást valósítottak meg, ami magában foglal 89 millió forint értékű eszközbeszerzést valamint 186 millió forint értékben építészeti munkálatokat.
Az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet programjának fő prioritása a kórház pulmonológiai profiljához szorosan illeszkedő, komplex Légzés-rehabilitációs Központ kialakítása. A beruházással egy eddig még hiányzó betegellátási formát alakítottak ki. Itt egy központban minden olyan ellátást megkapnak a betegek, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a rehabilitációhoz. A szakorvos dönt a rehabilitációs programba történő részvételről, ahol gyógytorna, fizikoterápia, gyógymasszázs, sószoba, szakorvosi tanácsadás és inhalációs kezelések várják a beteget.
A fejlesztés keretében megvalósult a komplett légzőszervi rehabilitációs központhoz szükséges orvosi műszer, orvosi mobiliák, informatikai eszközök beszerzése.
Az intézmény beruházással érintett építkezésének összes bruttó alapterülete 600 m2.

A Kazincbarcikai Kórházban a pszichiátriai és a kardiológiai rehabilitáció fejlesztése valósult meg.
A pszichiátriai rehabilitáció 30 ágyas fekvőbeteg része a kórház kilencedik emeletén került kialakításra, ahol a rehabilitációt segítő 3 ágyas kórtermekben gyógyulnak a betegek, és a gyógyítási tevékenységet két foglalkoztató helyiség is segíti. Az Európai Uniós pályázati előírásoknak megfelelően a teljes körű akadálymentesítés is része volt a projektnek, hogy a mozgásukban korlátozottak is szabadon tudják használni a felújított helyiségeket.
A kardiológiai járóbeteg szakrendelőben fogadja a kórház azokat a betegeket, akik már átestek egy szívinfarktuson, vagy egyéb keringési megbetegedésük miatt, fekvőbetegként már kezelték őket. A rehabilitációs ellátás helyben, a kórházban történik kardiológus szakorvos vezetésével. A betegeknek ezután már nem kell elutazniuk más kórházba, lakó helyükhöz közel kapják meg a szükséges ellátást. A betegek gyógyulását segíti a szintén most felújított tornaterem és fizikoterápiás rész is.
Szintén a projektben vállalt kötelezettség a 10 ágyas hospice részleg létrehozása, amelyben végstádiumú betegeket látnak el. A betegek egyágyas szobában kerülnek elhelyezésre, ahol hozzátartozóik is mellettük lehetnek. A hospice részleg az egész régióban hiányzó ellátási forma.
A 100%-os támogatással megvalósult projekt során összesen 173 millió forintból valósult meg az építési beruházás, valamint 29 millió Ft értékben került beszerzésre 6 db orvosi gép műszer, melyek a kardiológiai rehabilitáció színvonalas munkáját támogatják.

Az Almási Balogh Pál Kórház a pályázat támogatásából 302 millió forintos beruházást valósított meg, ami magában foglal 118 millió forint értékben eszközbeszerzést, és 172 millió forint értékben építészeti munkálatokat.
Az ózdi Almási Balogh Pál Kórház programjának fő prioritása egy 30 ágyas mozgásszervi rehabilitációs osztály, mint új szakma létrehozása.
A beruházás jelentőségét főként az adja, hogy lehetőséget teremt egy, Ózdon eddig nem létező, új orvosi szakma, a rehabilitáció működésére.

A létrehozott 30 ágyas mozgásszervi rehabilitációs osztály, a heti 10 óra járóbeteg szakrendelés és a korszerű fizioterápiás részleg működése esélyegyenlőséget teremt az ózdi és Ózd környéki betegek számára a korszerű orvosi ellátáshoz történő hozzáféréshez. A mozgásszervi betegek ellátásában ez bővítést és minőségi javulást eredményez.

A projekt révén a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben a volt Irgalmasrendi Kórház földszintjén és első emeletén elhelyezkedő Mozgásszervi-, Pszichiátriai Rehabilitációs osztály, valamint a Felnőtt és Gyermek Pszichiátriai Gondozó és az Addiktológiai Gondozó szakellátási területek teljes belső rekonstrukciója valósult meg. A beruházás részeként megépült a kardiológiai járóbeteg rehabilitációs szakrendelésnek helyet adó új épületrész is a belgyógyászati tömb szomszédságában. Létrejött a Komplex Rehabilitációs Központ, egy olyan épületegyüttesben, amelynek része az egykori szerzetesek refektóriuma, patikája és kápolnája is. A beruházással 1- 4 ágyas, fürdőszobával rendelkező kórtermeket hoztak létre, központi tornatermet építettek. Az érintett épület emeleti területén a Mozgásszervi Rehabilitációs osztály 74 ágya, valamint a Pszichiátriai rehabilitáció 69 ágya és kiszolgáló helységei helyezkednek el. A munkálatok során teljes körűen felújították a gépészeti vezetékhálózatot, valamint megépült a hotel épületet, szakrendelőt és a rehabilitációs épületet összekötő földalatti folyosó is. A fejlesztés összesen bruttó 2 446 m2-en történt meg. A pályázat keretében 63 millió Ft értékben vásárolt műszereket a kórház. A fejlesztéssel a Markhot Ferenc Kórházban nagymértékben javultak a rehabilitációs betegellátás feltételei.

A pályázat keretében a hatvani Albert Schweitzer Kórház–Rendelőintézetben komplex rehabilitációs terápiás központot hoztak létre.
A kardiológiai rehabilitáció 88 m2-en, a pulmonológiai –és légzés-rehabilitáció 242m2-en, a mozgásszervi rehabilitációs fejlesztés 676m2-en valósult meg. Az épületben kialakításra került uszodatér, a masszázshelyiségek, korszerű fizikoterápiás helyiség, valamint a tangentor kezelés feltételei is megvalósultak. A mozgásszervi rehabilitációt segítve kiváló struktúrájú tornaterem került kialakításra.
Továbbá a projekt keretében a tüdőbeteg gondozó és járóbeteg szakellátás beköltöztetésre került a hatvani kórház központi telephelyére, a felújítás során kialakított helyiségekbe, a rendelőintézet második emeletére. Ezáltal a járó-és fekvőbeteg szakellátás, valamint a rehabilitációs szakellátások is egy központi telephelyen elérhetővé váltak a lakosság számára. A projekthez kapcsolódóan vállalt digitális röntgenkészülék beszerzése megtörtént.
Az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet célja, hogy a konzorciumi tagok által vállalt, országosan is mintaértékű rehabilitációs programok megvalósításával, a hatékony prevenciós eljárások, a szakmailag korszerű aktív betegellátás mellett a rehabilitáció eszközeivel is segítse a lakosság egészséges életévei számának emelkedését.

A Szent Lázár Megyei Kórház a projekt segítségével egy multidiszciplináris szemléletű központi rehabilitációs egységet hozott létre, melyben a szolgáltatások egy egységben, egymásra épülve, de egymástól függetlenül működnek. Az építkezés 164 millió forintból valósult meg, mely tartalmazta a rehabilitációs osztály felújítását és egy emeletráépítését is. Ez a szervezeti egység jelenti a biztosítékát a magas szakmai színvonalat biztosító költség-hatékony, humánerőforrás takarékos betegellátásnak. Ez az egység látja el a korai, aktív és tervezett neuromuszkuloszkeletális fekvőbeteg rehabilitációs osztályt, a járóbeteg neuromuszkuloszkeletális rehabilitációt, a járóbeteg kardiológiai rehabilitációt, a járóbeteg gyermekrehabilitációt valamint a járóbeteg pulmonológiai rehabilitációt is.
A projekt során 151 millió forint értékben került beszerzésre orvosi gép műszer, mely eszközök a mozgásszervi rehabilitációs osztályra, kardiológiai-, és tüdő rehabilitációra kerültek.

A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet a pályázat támogatásából 464 millió forintos beruházást valósított meg, ami magában foglal 44,5 millió forint értékben eszközbeszerzést, és 379 millió forint értékben építészeti munkálatokat.
A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet programjának fő prioritása a megyei ellátást biztosító pszichiátriai és addiktológiai fekvőbeteg rehabilitáció fejlesztése (kiemelve a gyermekpszichiátriai, gyermek- és ifjúságpszichiátriai rehabilitációt, beleértve pszichiátriai és pszichoterápiás rehabilitációt, valamint a neurológiához is sorolható epileptológiai rehabilitációt, valamint az alkohológiai, drog-, és egyéb szenvedélybeteg rehabilitációt). Az osztályok részleges felújítása mellett az intézmény egy teljesen új, korszerű, multidiszciplináris (ergoterápia, sport, munkaterápia, stb.) rehabilitációs centrumot alakított ki 990 m2 alapterületen. A pályázat a pszichiátria területén kapacitásbővítést, az addiktológia területén a meglévő kapacitásokon belül nappali kórházi ellátás fejlesztését is tartalmazza. A pályázat részét képezi orvostechnológiai eszközök beszerzése is, valamint az informatikai rendszerhez történő szoftverillesztés. Az intézmény beruházással érintett építkezésének összes bruttó alapterülete 3 052 m2. Továbbá fejlesztésre kerül az ambuláns kardiológiai rehabilitáció is, a kórház pulmonológiai rehabilitációs programjához szorosan kapcsolódva, ugyanazon az infrastruktúrán belül (vagyis a komplex rehabilitációs blokkban). A meglévő 18 kardiológiai szakorvosi órát 5 órával bővítik.
A tüdőgyógyászat területén a kardiológiai szakrendelés profilját is részben magában foglalva, illetve kiegészítve nappali kórház kialakítása valósult meg.

A konzorciumi tagok közül elsőként a Nógrád megyei Margit Kórházban fejeződött be a projekt keretében tervezett beruházás. A konzorcium tagi projekt összköltségvetése: 260,7 millió forint volt.
A projekt révén megvalósult új rehabilitációs szárny költségkerete 169,5 millió forint volt, míg a beszerzésre került eszközök összértéke meghaladta a 68 millió forintot.
A projekt keretében megvalósult beruházás az intézményi célok elérését jelentősen segíti. Egyrészről a kórház fő profilját jelentő mozgásszervi rehabilitációs osztály infrastruktúrájának és eszközparkjának fejlesztésére nyílt lehetőség, másrészről a költséghatékonyabb működés érdekében a még egyedüliként külső telephelyen működő, amortizálódott infrastruktúrájú és elavult műszerparkkal rendelkező Tüdőgondozó is a központi telephelyre költözhet át, ahol egyidejűleg új orvosi gép-műszerek kerülnek beüzemelésre.
A kétszintes, összesen mintegy 604 négyzetméter alapterületű épület földszintjén került kialakításra az új Tüdőgondozó, pulmonológiai járóbeteg szakellátás, allergológia és sóterápiás helyiség. Az emeleten a pulmonológiai és mozgásszervi rehabilitációt egyaránt segítő terápiás helyiségek – tornaterem, fitneszterem, fizikoterápia és hydroterápia, betegöltözők – találhatóak meg. Az akadálymentes megvalósításhoz tartozóan az új rehabilitációs szárny függőfolyosóval csatlakozik a 2000-ben épült főépület I. emeletéhez, így javult ezáltal a mozgásszervi rehabilitációs osztályon fekvő betegek hozzáférése a fizioterápiás kezelésekhez.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek