2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: A fideszes oligarchák kaszálhatnak a lakásépítés áfacsökkentésével

Az Országgyűlés a héten elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely 27-ről 5%-ra csökkentené az új lakások és házak építése után fizetendő áfát. A törvényben számos olyan kiskapu van, amellyel milliós nagyságrendű pénzeket tehetnek zsebre az építőipari cégek a kormány által “szociális alapon”, elvileg családoknak adott kedvezményből.
Azok, akik ma Magyarországon szociálisan rászorulónak minősülnek, nem hogy 300 négyzetméteres házat vagy 150 négyzetméteres lakást, hanem lassan már kenyeret sem tudnak venni. Rájuk hivatkozva ad a kormány 22%-os áfacsökkentést, amely az új lakóházak építésére kötött szerződések függvényében könnyen az építőipari cégeknél is landolhat. A tátongó kiskapuk rögtön érthetőbbé válnak, ha megnézzük, mivel is foglalkoznak a Fidesz már most is milliárdos oligarchái: a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft, a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozó PBE Épító Kft, és az “új Simicskaként” is emlegetett Garancsi István tulajdonába tartozó Market Építő Zrt. tevékenységei között egytől egyig kiemelt helyen szerepel a lakóépületek építése.

A Demokratikus Koalíció szerint aljas és átlátszó, hogy a kormány oligarchabarát kiskapukkal alkotta meg azt a törvényt, amely elvileg “szociális alapon” nyújtana támogatást a családok ház- és lakásépítésére. A DK szerint a törvénynek ebben a formában leginkább a fideszes maffiacsalád örülhet majd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek