2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

VIII. Miskolc Város Ifjú Szónoka

A verseny 2015. december 11. 1315-tól kerül megrendezésre, helyszíne: Miskolc, Városház tér 8., Díszterem.
A verseny Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara (ME-ÁJK) szervezésében kerül megrendezésre megyénk – többségében – végzős középiskolai tanulóinak részére.
A verseny célja az anyanyelvi műveltség és a szónoki képességek fejlesztése, továbbá felkészítés az esetleges közéleti szerepvállalásra.
Az idei verseny témája: „A tudomány gyökerei keserűek, de gyümölcsei édesek”… (Arisztotelész). A versenyfeladatról 4 perces, szabadon előadott beszédet kell tartani, amely kapcsán a Zsűri értékelni fogja, ha a beszéd tartalmához a diákok valamilyen helyi kötődést (Miskolc, mint megyeszékhely) is tudnak kapcsolni. A beszédeket alapvetően négy szempont alapján bírálják el: a tiszta, magyar beszéd, a beszéd megfelelő tagolása, a logikus érvelés, és a meggyőző előadásmód; természetesen e négy értékelési szemponton túl fontos szerepet kap az elbírálás során az összhatás is.
Az előre elkészített beszéden túl a Versenyzőknek a helyszínen kiosztott témából is kell egy 2-3 perces rögtönzött beszédet tartani.
Az idei versenyre 18 (nem csak végzős!) diák jelentkezett; zömében a városból (Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Szakközépiskolája, Avasi Gimnázium, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, Földes Ferenc Gimnázium, Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium, Miskolci Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakiskolája, Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon), de a megye más részéből is (Bocskai István Katolikus Gimnázium, Szerencs). Az idei versenyen több olyan iskola is indult, amely korábban nem. A jelentkezők száma nagyon magasnak mondható.
A szónokverseny díjai:
1. Az első helyezett versenyző egy évig használhatja a `Miskolc Város Ifjú Szónoka´ kitüntető címet.
2. Miskolc város díjai.
3. A miskolci jogi kar részéről: egyrészt 1 db 100 000 Ft értékű Primus Ösztöndíj,1 másrészt a helyezettek és tanáraik részére értékes retorikaelméleti művek.
4. A verseny győztese vehet részt városunk képviseletében a novemberben Budapesten megrendezésre kerülő, XVII. Országos Kossuth-szónokversenyen; a versenyen arra alkalmasnak ítélt versenyzők felkérést kapnak Miskolc város ünnepi rendezvényein szónoki beszédek előadására.
1Az előző években az ösztöndíjat a szónokverseny azon legjobb helyezést elért döntőse kapta, aki a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának nappali tagozatára első helyen jelentkezett és oda felvételt is nyert. Az egy szemeszterre járó ösztöndíj összege 100.000 Ft, amelyre a nyertes pályázó az első tanulmányi félévben vált jogosulttá. Az aktuális ösztöndíjszabályzat pontos szövege a ME ÁJK Hallgatói követelményrendszer c. szabályzatának 34-35. §-ában olvasható, azonban a szabályzat jelenleg is módosítás alatt áll (várhatóan csak a jogász szakra jelentkezők esetében jár, viszont nem lesz benne az, hogy csak az első helyes jelentkezőkre vonatkozik), ezért az új feltételekről az alábbi honlapról lehet majd tájékozódni: http://jogikar.uni-miskolc.hu/hallgatoszab.
2
5. Különdíjak: „Bárczi Géza” Kiejtési Alapítvány által felajánlott díj a legszebben, a legtisztább kiejtéssel beszélő versenyzőnek; „Kossuth Szövetség” különdíja a legszebb stílusban beszélő versenyző részére.
A verseny zsűrije:
Elnök: Dr. Koltói Ádám docens, az Országos Kossuth Lajos Szónokverseny zsűrijének állandó tagja
Szavazati joggal rendelkező 4 tagja: dr. Csák Csilla, a jogi kar dékán-helyettese Marien Anita osztályvezető MMJV PH Polgármesteri Kabinet Kulturális és Városmarketing Osztály Szabó Máté osztályvezető MMJV PH Polgármesteri Kabinet Sajtó és Kommunikációs Osztály dr. Szitás Benedek, a jogi kar retorika tanára
Tanácskozási joggal rendelkező tagok:
Buvári Márta, a „Bárczi Géza” Kiejtési Alapítvány alapító kuratóriumi tagja
Gavlik István, a „Kossuth Szövetség” örökös, tiszteletbeli elnöke

A verseny nyilvános, a Szervezők minden érdeklődőt tisztelettel és szeretettel várnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek