2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A hátborzongató gyilkológép története

Alan Dean Foster Alien – Nyolcadik utas a halál című regénye a világhírű Alien című film alapján készült, mely az Alien-sorozat első része. Ridley Scott filmje és Foster regénye az 1979-es megjelenése óta generációkat hódított és borzongatott meg. Foster több helyen kiegészítette a történetet, így a könyvét mindenképpen érdemes azoknak is elolvasni, akik a filmet már látták vagy csupán a sorozat nagy rajongói.

Foster könyve sikeresen ragadja meg a film hátborzongató koncepcióját; a Nostromo nevű űrhajó a Föld felé tart hétfős személyzetével. Különös jeleket fognak egy közeli bolygóról, majd az ismeretlen bolygón követő landolás során megsérül az űrhajójuk; annak javításához fognak, miközben megpróbálják kideríteni, hogy honnan jönnek a jelek. Kiderül, hogy egy Alien-űrhajó a jelek forrása, melyen egy hatalmas lény (és megannyi tojás) tartózkodik. Kane arcára veti magát az egyik teremtmény, aki karanténba kerül az űrhajóra való visszatéréskor. Amikor végül a lény elpusztul, a legénység folytatja útját a Föld felé. Ám hamarosan kiderül, hogy koránt sincs minden rendben, hiszen Kane anyatestként szolgált a lénynek, aki a mellkasából kitörve, és ezzel megölve őt szabadul el a fedélzeten. Kezdetét veszi egy őrült hajsza, ahol a legénység élete a tét…

A könyv egy olyan ösztönlényt mutat be, amelynek az elsődleges célja a reprodukció; célja érdekében kegyetlen gyilkológéppé válik. Talán mi, emberek is ezt tesszük bizonyos mértékig, nem? Hány állatfaj került a kihalás szélére vagy halt ki az emberi önzőség, gondatlanság és felelőtlenség miatt? Még ha nem is szánt szándékkal gyilkolunk, de mégis megtesszük…

A regényben esetleg az okozhat hiányérzetet, hogy az Alien jellemzése nem elég részletes. Ennek ellenére természetesen a könyv – éppúgy mint a tavaly újra kiadott klasszikus Star Wars filmregények) sokat hozzáad a filmhez, kiegészítve és kiaknázva egyes részleteket, hogy azok még érthetőbbé váljanak. A filmhez képest a regény valamivel lassúbb cselekményű, ám mélyebb belátást enged az egyes karakterek gondolataiba, mint a film.

Az Alien egy klasszikus, mely kiváló szórakozást nyújt a sci-fi és a horror kedvelőinek, valamint mindazoknak, akik már sokat hallottak a világhírű sorozatokról és végül úgy döntenek, hogy rászánják magukat az elolvasásra. Ellentétben a manapság divatos, sokszor bugyuta horrorfilmekkel, az Aliennek egyedülálló az alapötlete, mely tényleg képes libabőrössé tenni olvasóját (vagy éppen nézőjét a filmváltozat esetén), így a regény megállja a helyét napjaink horrorkönyvei között.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek