2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF
Ipartörténeti emlék a miskolci Egyetemvárosban

Ipartörténeti emlék a miskolci Egyetemvárosban

Ipartörténeti emlék a miskolci EgyetemvárosbanSzimbolikus ipartörténeti értékkel gazdagodott a Miskolci Egyetem. A Tiszalöki Vízerőműben 50 éven át villamos energiát termelt Kaplan-járókereket a közelmúltban az egyetemi Könyvtár, Levéltár, Múzeum épülete mellett helyezték el. A vízerőmű adománya eztán ipartörténeti emlékként utal a hazai ipar alkotó időszakára. Emlékeztet a tényre is, hogy a Miskolc Egyetem napjainkban is kiváló szakembereket bocsát útjára, s oktató-kutatómunkájával ugyancsak tevékenyen veszi ki részét a hazai ipar fejlesztéséből. Ezt egyebek mellett új képzései is alátámasztják – éppen februárban indul a mesterszintű energetikai mérnökök képzése az egyetemen.

A január 15-én felavatott Kaplan-járókerék a Tiszalöki Vízerőmű turbináinak egyikéből való. Az erőmű három turbinájának fél évszázados működése után kezdődhetett el az összes turbina-generátor gépegységek nagyjavítása és modernizációja. Ennek célja az volt, hogy a felújítás után a XXI. század kutatási-fejlesztési és gépgyártás-technológiai eredményeinek megfelelő műszaki színvonal legyen jellemző a Tiszalöki Vízerőműben.

Az előkészítő munkában a Miskolci Egyetem Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Tanszéke szakértőként segítette a feladat megfogalmazását. A 2007 őszén elkezdődött munka révén a 3. turbinából került ki az itt kiállított járókerék, amelynek a hidraulikai terveit a ’40-es évek elején Lütti professzor készítette a zürichi műszaki egyetemen. A már magyar konstrukciójú nagy gép évtizedeken át piacképes volt, a Ganz gyár termékkínálatában szerepelt. Például a ’60-as években a lengyelországi Narew folyón épült Debe (ejtsd Dembe) Erőműbe is a tiszalökihez nagyon hasonló turbinákat szállított a budapesti vállalat.

A kiállított járókerék 50 éves üzemideje alatt szorgalmasan alakította át a Tisza vizének energiáját mechanikai energiává, amit a hozzá kapcsolt generátor továbbalakított villamos árammá. A kiállított turbina és a helyére beépített új egység főbb műszaki adatai:

Üzemi jellemző Régi turbina Új turbina
Max. víznyelés 100 m3/s 120 m3/s
Max. tengelyteljesítmény 4 MW 4,5 MW
Éves energiatermelés átlaga 16,5 GWh 18 GWh

A Kaplan turbináról tudni kell, hogy azt Viktor Kaplan 1913-ban szabadalmaztatta. Az állítható  lapátozású, axiális átömlésű turbina forradalmasította a kisesésű vízerőművek építését, jelentősen javítva azok hatásfokát.

A Kaplan-járókerék felavatása jól jelképezi a Tiszavíz Kft. és a Miskolci Egyetem között kialakult több évtizedes szakmai kapcsolatot is. A Tiszavíz Kft. az utóbbi években egyebek mellett diplomaterv-feladatok kiírásával és konzultálásával; üzemlátogatások szervezésével; az energetikai szaktanács munkájának anyagi, szakmai támogatásával; előadásokkal; államvizsgákon való részvétellel; kutató-fejlesztő munkák kihelyezésével és alapítványi támogatással járult hozzá a Miskolci Egyetem, különös tekintettel az Áramlás és Hőtechnikai Tanszékének oktató-kutató munkájához. Az egyetem szakemberei pedig szakértőként működtek közre a Tiszavíz Kft. üzemelési kérdéseinek kezelésében és a rekonstrukciós munkálatokban.

A turbina felavatásának különös aktualitást ad, hogy éppen január első napjaiban államvizsgáztak az első energetikai mérnök szakos hallgatók alapszakon (BSc) és 2010 februárjában első ízben indul az energetikaimérnök-képzés mesterszinten (MSc) is. Ezzel válik teljessé a Gépészmérnöki és Informatikai Karon az energetikus mérnök-képzés. E képzések keretében nagy jelentősége van a megújuló energiaforrások felhasználásának is. Ezek közül az egyik legjelentősebb és klasszikus energiaforrás, a vízenergia. Ennek hasznosítását szolgálta évtizedeken át e turbina-járókerék is.

Ipartörténeti emlék a miskolci Egyetemvárosban Ipartörténeti emlék a miskolci Egyetemvárosban Ipartörténeti emlék a miskolci Egyetemvárosban Ipartörténeti emlék a miskolci Egyetemvárosban Ipartörténeti emlék a miskolci Egyetemvárosban Ipartörténeti emlék a miskolci Egyetemvárosban Ipartörténeti emlék a miskolci Egyetemvárosban Ipartörténeti emlék a miskolci Egyetemvárosban

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…