2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Hogyan toboroz az ISIS?

Egy francia újságírónő Anna Erelle álnéven épült be a dzsihadisták közé és került kapcsolatba azok egyik vezetőjével. Erelle célja volt, hogy információkat gyűjtsön arról, hogyan csábítják magukhoz a nyugaton élő nőket a dzsihadista hadvezérek, milyen reményeket keltenek bennük és életet kínálnak nekik.

Az író ezzel egy napjaink egy elég szomorú jelenségére hívja fel a figyelmet; bizonyára mindenki olvasott már olyan újságcikket, mely egy-egy olyan fiatal lányról szól, aki hazáját hátrahagyva az Iszlám Állam szolgálatába állt. Erelle A dzsihád jegyese megírása óta állandó rendőri őrizetben van, mert felkerült az Iszlám Állam feketelistájára; ám ennek ellenére sem bánta meg könyve megírását, hiszen amellett, hogy napjaink egyik jelentős problémájára hívja fel a figyelmet, a rendőrséget is hasznos információkkal láthatta el.

Erelle a világháló segítségével (Facebook és Skype) került be a terrorista szervezet köreibe. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, egy másik személyazonosságot kellett kialakítania; a szerepkör eljátszása kis híján skizofréniát okozott nála. Erelle az általa megalkotott személy, Mélodie bőrébe bújt és játszotta el a rossz körülmények között élő, naiv húsz éves lányt, miközben a férjjelölt már a megszöktetését tervezte…

A terrorista Abu Bibel, aki az ISIS egyik vezetőjének a jobbkeze, csakhamar házassági ajánlattal és különböző bókokkal próbálta magához csalni a lányt. Különösen tetszett neki, hogy a lány nyugati, mivel a nyugati lányok sokkal „huncutabbak” az ágyban. Számos fiatal nő reméli, hogy a szigorú vallás valamennyire garancia a nők iránt érzett tiszteletre, valamint, hogy életüket végre egy szent ügyért való harcolással és férjük segítésével tölthetik, ezzel új értelmet találva; ám a valóság ettől távol áll. A fiatal nők legtöbb esetben hamar szembesülnek a hamis ígéretekkel, de akkor más késő; az ország, melyet elhagytak nem fogadja őket vissza.

Erelle telefonján rögzítette a beszélgetéseket; így segítette a hatóságok munkáját abban, hogy azok többet tudjanak meg többek között a szervezeten belüli szerkezetről. A dzsihád jegyese egy rendkívül aktuális könyv, mely egy fontos problémára hívja fel a figyelmet, és betekintést enged a fiatal lányok beszervezésének hátterébe és folyamatába. Mindazok számára élvezetes olvasási élményt fog nyújtani, akik szeretnének többet megtudni az ISIS-ről és arról, hogy mi zajlik a világban napjainkban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek