2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Plenáris ülés elé viszi a Jobbik a gyermekéhezés visszaszorítását ösztönző összpárti javaslatot

Plenáris ülés elé viszi a Jobbik a gyermekéhezés visszaszorítását ösztönző összpárti javaslatot

Miután Fidesz kihátrált a korábban általuk is aláírt, a gyermekéhezés enyhítésére vonatkozó összpárti javaslat mögül, a Jobbik a saját frakciókerete terhére plenáris ülésre kérte ki a Nemzeti Minimum programjáról szóló határozattervezetet, így az Országgyűlés fogja tárgyalni azt.
A Népjóléti Bizottság tegnapi ülésén a Fidesz–KDNP-s többség leszavazta, hogy tárgysorozatba kerüljön a KDNP kivételével minden parlamenti képviselővel rendelkező párt által aláírt előterjesztés. A Jobbik szerint ez egy pártpolitika feletti, közös nemzeti ügy, ezért a civil kezdeményezőket képviselő Horgas Péterrel való egyeztetésünk során arra jutottunk: megpróbáljuk a Fideszt rávenni, hogy tartson ki az általuk nagy médianyilvánosság előtt még támogatott, részben saját előterjesztésük mellett. Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta a javaslatot, sőt a Budapest Arénában megrendezett koncerten a pártok képviselői közösen álltak ki a színpadra, és írták alá, hogy támogatásukról biztosítják a javaslatot. A Jobbik szerint mindezek után elfogadhatatlan a Fidesz sunyi kihátrálása.

A kormánypártok nevében a bizottsági vitában Harrach Péter azzal érvelt, hogy a javaslat a baloldali ellenzék durva támadása, provokációja, ezt a vádat azonban a Jobbik előterjesztőként is visszautasítja, hiszen éhező gyermekek, valamint magzatok – várandós édesanyák általi – táplálásáról van szó. Amint azt a bizottsági vitában is jeleztem, a Jobbik elkötelezett a gyermekéhezés visszaszorítása mellett, ezért javasoltuk a szociális kártya bevezetését is, hogy a családtámogatásra szánt pénzeket valóban arra fordítsák, s ne – mint most sok esetben – a szülők gyermeknevelést nem szolgáló, káros szenvedélyeire, jövedéki termékekre vagy uzsorakölcsönökre. A Jobbik kormányra kerülése után a Fidesz által lesöpört, a gyermekéhezés enyhítését célzó javaslatokat haladéktalanul törvényerőre emeli.

A Gallup tavalyi kutatása szerint Európában Magyarországon a legnagyobb azoknak az aránya (a családok 47 százaléka), akik azt mondták, volt olyan eset az elmúlt évben, hogy nem tudták megvenni a gyerekeiknek a megfelelő élelmiszert. A Tárki kutatása szerint pedig mintegy 50 ezer olyan gyerek van, aki tartósan éhezik Magyarországon.

A Nemzeti Minimum programjának civil tagjaival együtt valljuk: a rendszeresen alacsony tápértékű étkezés az intellektuális fejlődés alapvető visszamaradottságával járhat, amely az érintett gyerekek iskolába járási és későbbi munkavállalási esélyeit jelentősen rontja egészséges társaikhoz képest. A szakképzettség hiánya és az aluliskolázottság pedig gazdaságilag is jelentős hátrányba hozhatja országunkat, nem beszélve a plusz költségvetési kiadásokról, amelyeket felzárkóztatásra, valamint szociális/munkanélküli juttatásokra kell költenie az országnak, ha több tízezer fiatal válik inaktív felnőtté.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke, az Országgyűlés Népesedéspolitikai Albizottságának elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek