2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Tényleg „a város csapata a Diósgyőr”
Tényleg "a város csapata a Diósgyőr"

Tényleg „a város csapata a Diósgyőr”

Tényleg "a város csapata a Diósgyőr" A fenti cím többféle értelemben is igaz – jelképesen, történelmileg, és újabban a tulajdonosi-támogatói hátteret illetően is. Ennek tudható be, hogy a DVTK-centenárium a klub, Miskolc és önkormányzata közös ünnepe. A rendezvénysorozat beindulásáról a városházán tartottak sajtótájékoztatót kedden.

Valójában már elkezdődött a programok sora – emlékeztettek mindjárt bevezetésként a hivatali eseményen -, hiszen ide tartozott már tulajdonképpen a szilveszter éjjeli belvárosi buli azon mozzanata is, amikor ezer futball-labdát ajándékoztak a szervezők a jelenlévők közül a szerencséseknek. Most bejelentették a következő állomást: a január 23-24-én esedékes rangos teremtornát (a részletes programot a dvtk.eu honlapon találhatjuk).

Ez az alkalom arra is jó  volt, hogy Káli Sándor polgármester sok év után először találkozzon a DVTK nemrég (újra) kinevezett vezetőedzőjével; mint előbbi elmondta, máig büszke, hogy az (anno általa alapított) Miskolc Gyémánt-díj egyik birtokosa Tornyi Barnabás.

– Azok közé tartozom, akik szerint Miskolcon a futball nem csak egy sport. Hanem több. Már-már olyasmi, mint a „vallás”. Egy életérzés. A miskolci „erő” kifejeződése ez a piros-fehér csapat. Ezt a hozzánk látogatók is mindig elmondják. Hogy ilyet máshol nem tapasztalak. Itt a kislányoktól az idős bácsikáig mindenki osztozik ebben az érzésben – számolt be gondolatairól a helyhatóság vezetője, hozzátéve, emiatt is fontos, hogy a százéves jubileum méltó módon folyjék le. – Azt a bizonyos filmet, mondhatom nagybetűvel, „a Filmet” a családtagjaimmal közösen néztük meg. Nem véletlen, hogy a produkció támogatói között volt az önormányzat. Aki látta, tudja, mi az az érzés, amiről beszélek. Remélem, a centenáriumi programsorozat is olyan lesz, ami valódi sportélményt, örömöt hoz a miskolciak életébe.

A sajtótájékoztatón Nagy Béla DVTK-ügyvezető is megszólalt. Mindenekelőtt emlékeztetett, múlt nyáron a megszűnés határán táncolt az egyesület…

– A város megmentette. Így tényleg elmondható: a város csapata a Diósgyőr.Ezután elmondta, az egész éven át tartó ünnepségek közül három jutott a DVTK-nak, hogy szervezze meg saját berkein belül. Ezek egyike a már említett teremtorna. Az elnök jelezte, január végén vendégként érkező Nyíregyháza és Debrecen azonnal igent mondott a felkérésre, köszönet nekik ezért a segítségért. „Komoly torna lesz” – tette még hozzá Nagy Béla.

Tényleg "a város csapata a Diósgyőr" Tornyi Barnabást hallhattuk ezt követően.

– „Gyüttment” vagyok – kezdte, azzal folytatva -, de bár sokfelé jártam, idejöttem, elmentem, és most visszajöttem, harmadszor is. A Miskolc Gyémánt kitütetést pedig mindig is büszkén viseltem. Ez most nekem nem „egy epizód” az életemben. Felemelő érzés itt lenni, a DVTK százéves, a település 800 éves jubileumán. És a feladat miatt is: bentmaradni. És hogy „kell egy csapat”.

Ő is kitért rá, fontos és jelképes fejlemény, hogy a Diósgyőr most tényleg a város csapata, a szó szerinti értelmében is. Ez, a biztos háttér, mint mondta, számára is nagyobb megnyugvást ad, hogy végezhesse a munkáját.

Később egy újságírói kérdésre reagálva kifejtette, noha ezekben a hetekben a legfőbb szempont a tavaszi eredményes szereplést megalapozó eredményes januári felkészülés, ez harmóniába hozható az ünnepi eseményeken való részvétellel. A teremtorna és a február elejére tervezett nemzetközi mérkőzés is beleillik a csapat szakmai programjába. Ugyancsak riporteri kérdésre elhangzott: jelenleg még nincs meg a csapat, a kialakult keret, ezt egyelőre nem várja senki. Mint ahogy azon se csodálkozzanak – hangsúlyozta a szakvezető -, hogy ideérkezésekor megjegyzést tett a téli szünetről visszajövő labdarúgók leeresztett („ramaty”) erőállapotára. Ez mára megváltozott, hiszen az alapozás most ért ebbe a fázisába, „ez nem azért van, mert jött Tornyi és rendet tesz” – fogalmazott -, hanem mert ennek most van itt az ideje, és a játékosok is értik ezt.

A sajtótájékoztatón felszólalók közül még Orosz Lajos volt hátra. A sportért (is) felelős alpolgármester elmondta, a 2010 során végighúzódó ünnepi programok tekintetében mindenképpen a rendes bajnoki mérkőzéseken van a hangsúly, a hazaiakon természetesen. A „minden meccs ajándék” jelszót és transzparens-feliratot, amely jogos volt az elmúlt években, ő ma már úgy alakítaná át, hogy „minden meccs kötelezettség”. Értsd: kötelezettség – a múlt, a városunk, és végül önmagunk iránt.

– Minden ajándéktárgy, termék, ami a centenáriumra készül, az érte kapott bevétel révén a diósgyőri labdarúgó-utánpótlást segíti. Ezért kérem a szimpatizánsokat, csak az eredetit vegyék meg, csak a hivatalos helyeken – fogalmazott zárásként Orosz Lajos.

***

Az elmúlt napokban egyébként más fontos fejlemények is történtek, elsősorban a keret megerősítése tekintetében. Ugyancsak kedd délutánra vált ismertté, hogy az egykor debreceniként bemutatkozó Bajzát Péter (későbbi többszörös gólkirály), valamint Bojan Brnovics is ideigazol, méghozzá a Győrtől, az ott tárgyaló Tóth László sportigazgató munkája eredményeként; egyébként a vezetőedző kérésére. További győriek is jönnek erősítésként, mnt ahogy a volt MTK-s Hrepka Ádám ideigazolásában is reménykedhetnek még a szurkolók, és az úgynevezett debreceni, valamint székesfehérvári vonal is él még állítólag. A bajnokság őszi zárását követően szakember és drukker nagyobbrészt egyetértett abban, hogy a szezon első felében csak a tabella utolsó előtti helyéig jutott Diósgyőr futballisták tekintetében komoly megerősítésre szorul. Mint ismeretes, ennek áldásait azonban már a decemberben menesztett tréner, Aczél Zoltán nem élvezheti; az ő utódja lett a Katarból hazahívott Tornyi Barnabás.

Balogh Attila

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…