2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Környezetvédelmi beruházás Sajóbábonyban

Ünnepélyes keretek közt kedden lerakták Sajóbábonyban az ÉMK Kft. telephelyén a veszélyes hulladékok égetése során keletkező salakból a vasat visszanyerő gépsor alapkövét. Köszöntőt mondott Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A sajóbábonyi gyártelepet és a Kiss cégcsoportot Kiss László többségi tulajdonos mutatta be. Emlékeztetett rá, hogy az 540 hektáros ipartelepet az ’50-es években hozták létre a Kazincbarcika – Sajóbábony – Tiszaújváros vegyipari tengely részeként.  Ennek a bázisán jött létre a Kiss cégcsoport, amely kisvállalkozásból középvállalkozássá nőtte ki magát. A vegyipartól a környezetvédelmi iparon át a szerelésig számos dologgal foglalkoznak. Az ipari parkban jelenleg 44 cég működik, köztük olyan ismert is, mint például a TEVA.  Az ipari park 79 százalékát birtokolja a Kiss cégcsoport, 18 százalékot Sajóbábony városa, a maradék 3 százalék pedig a Pajzs Kft.-é.   Kiss László kiemelte, hogy szeretnének tovább fejlődni, s ezért is, mint vállalkozó nagy jelentőséget tulajdonít a szakképzésnek.

Paulovics József, a beruházás projektmenedzsere ismertette az ÉMK Kft. tevékenységét, amely két fő pillére a szennyvíz tisztítás és a veszélyes hulladékok ártalmatlanítása, ami egyben energiatermeléssel is jár. Kiemelte, hogy a cég elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett. Ennek megfelelően törekednek a legmodernebb technológiák alkalmazására. A norvég támogatással megvalósuló projektben a hulladék égetését követő veszélyes hulladéknak minősülő salakból mágneses úton kiemelik a vasat. A beruházásnak 2016 tavaszára kell elkészülnie.

„Ha 2014. október 6-át írnánk, akkor azt mondanám, hogy érdeklődéssel jöttem el a konkurenciához… most érdeklődéssel jöttem a egyik vezető cégcsoportjához” – utalt arra Török Dezső, hogy a vegyiparból érkezett a politikába.  Ennek megfelelően fontosnak tekinti a környezetvédelmi beruházást. Emlékeztetett rá, hogy mióta ember az ember folyamatosan hulladékot termel, amit kezelni kell. Az egyik legjobb megoldás a szelektív gyűjtés, de vannak amelyeket ezt követően feldolgozást, ártalmatlanítást igényelnek, hogy ne terheljék a lerakásukkal a jövőt. Ezt célozta meg a sajóbábonyi beruházás amikor a salakból kinyerik a vasat. Sok sikert, minél előbbi megtérülést kívánt a projekthez.

Ezt követően Kiss László, Török Dezső és dr. Szilva István, Sajóbábony polgármestere  elhelyezte az előre elkészített tartóba az időkapszulát, amelyet le is betonoztak. Ezt követően a vendégek a „hulladék útját” követve megtekintették az üzemet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek