2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Harminc százalékkal több néző a MÜHÁ-ban

A Művészetek Háza 2014/15-ös évadának értékelése

Sikeres évadot zárt a Művészetek Háza, amely a változatos eseményekben és az emelkedő nézőszámban is megnyilvánul.

A 2013/14-es évadhoz képest 2014/15-ben 30%-kal nőtt a látogatók száma. Ehhez még hozzávesszük a szimfonikus koncertek vendégeit, akkor mondhatjuk, hogy közel 30.000 látogatója volt az előző évadban a Művészetek Házának.  Ezzel elértük, hogy Miskolc kiemelkedő kulturális intézményévé váljon.
A nézőszám ilyetén emelkedésének több oka van: Először is, hogy számos hazai és világviszonylatban is egyedülálló program várja az érdeklődőket, és az egyre színesebb választékkal, egyre szélesebb közönséget próbálunk elérni.
Másodszor, hogy közönségbarát árképzéssel segítjük elő, hogy mindenki számára elérhető legyen a kultúra. Ehhez persze szükség van támogatókra is. Kiváló együttműködést sikerült kiépíteni a Kamarával és a Várossal, így olyan rendezvények is megvalósultak, amelyek ingyenesek vagy egy jelképes belépővel látogathatók.
Sikeres előadásaink híre vidékre is eljut, egyre többen érkeznek a rendezvényeinkre Miskolcon kívülről, sőt már más megyéből is.
Neves előadók koncertjei, önálló estjei, színházi előadások, táncos produkciók, ismeretterjesztő előadások és gyermekeknek szóló programok között több teltházas előadás volt, sőt volt olyan produkció, ami két teltházat is megélt Miskolcon.
A teljesség igénye nélkül kiemelve néhány sztárt, akik a vendégeink voltak: Konc Zsuzsa, Quimby, Experidance, Állami Népi Együttes, Virsky Ukrán Állami Népi Együttes, Halász Judit, Szt. Martin, Havasi Balázs.  
Nagy örömünkre szolgál, hogy a tavalyi évad elején, 2014 őszén, sikerült újraindítani a kávézót, ami nem csak vendéglátóhely és ahol kellemes perceket tölthetünk el előadások előtt vagy után, hanem egyben rendezvényhelyszín is. Számos kiállítás, könyvbemutató, író-olvasó találkozó itt valósul meg.

Gyöngyösi Mariann

NAGY NEVEK, GAZDAG KÍNÁLAT

Sokszínű programfolyam várja a miskolci Művészetek Háza vendégeit az előttünk álló
2015-16-os évadban is

Október elején Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus várja az érdeklődőket Párkapcsolati játszmák témakörben. „Társas kapcsolataink, mint ahogyan egész életünk is visszatérő játszmák sorozata.” A szülői, gyermeki és felnőtt énállapotaink váltakozva jelennek meg az egyes helyzetekben, attól függően, hogy mit szeretnénk elérni. A játszmák rejtett jellegéből és a nyereségvágyból adódóan. A játszmák egyfajta manővernek tekinthetők, ami kifejezetten nehéz helyzetbe hozhatja azokat, akik a részesévé válnak. Tudni kell ugyanakkor, hogy a játszmák fennmaradásához mindig két ember kell. Azaz, ha nem a megszokott módon reagálunk az ismétlődő helyzetekben, akkor a játszma megszakad. Hasonló helyzeteket és az azokból való kilépési lehetőségeket tárgyalja az előadás.
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel október elején újra találkozhat a miskolci közönség a Quimby együttessel a Teátrum című előadáson. Ez az előadás tulajdonképpen a zenekarnak egy dramaturgiai szálra felfűzött, színházi elemekkel tarkított nagyon speciális koncertje. Rengeteg olyan dal hangzik el, amelyek csak ilyen intim környezetben működnek igazán jól, de nem maradnak el a robbanásszerű szürreális, kakofónikus zúzások sem. A súlyos számok még drámaiabbak, a finomságok még éteribbé válnak. A műsor füzérszerűen összerakott érzelmi hullámvasút, melyet néha egy-egy groteszk, olykor provokatív jelenet szakít meg, melynek szereplői szintén a zenekar tagjai közül kerülnek ki általában Livius és Dódi főszereplésével.
A Budapesti Olasz Kultúrintézet különleges előadással emlékezik meg az I. világháború 100. évfordulójáról. Produkciójuk az „Eclissi d’Uomo” – Az emberiség alkonya – címet viseli, amely különleges elegye a színházi, valamint a zenekari előadásnak, amit még archív filmfelvételek is gazdagítanak.  A több felvonásból álló előadás megeleveníti a Nagy Háború mozzanatait; ám nem csak a csataterek borzalmait a baka szemszögéből, hanem az otthon maradottak érzelmeit is: anyák, apák és szeretők fájdalmait. A művészek célja, hogy a fiatalabb generációkban is tovább éltessék az emberiség egyik legsúlyosabb tragédiájának emlékét, felhívják a figyelmet, hogy még egyszer hasonló ne történhessen meg.
2015 őszén Révész Sándor „Rock and roll közlegények” címmel indul turnézni, a veszprémi Bluesberry együttes két gitáros- énekesével, Horváth Ákossal és Nagy Gergővel. A Generál és Piramis slágerek mellett megszólalnak a szólóalbumok dalai, valamint vadonatúj szerzemények is. A turnékörút miskolci állomása október közepére esik. A repertoár igen, de a lényeg nem változott: az előadás most is meghitt atmoszférájú lesz, kiváló zenével és a megszokott, magas színvonalú, magával ragadó előadásmóddal.

A Művészetek Háza október végén, idén is vendégül látja  Halász Judit művésznőt, aki színészi pályafutásával párhuzamosan új műfajt teremtett. Magyar költők verseit közel harminc éve énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében gyermekeknek. A „Kezdődhet a mulatság” előadáson a család ünnepeiről énekel Halász Judit. Az első iskolába menet izgalmáról, esküvőről, a nagymama neve napjáról, közös utazásról, a majmok kórusáról, de még otthoni kedvenc állataink születésnapjáról is. Meg arról is, hogy milyen három testvér között a középsőnek lenni, és természetesen nem maradnak el a régi kedvenc slágerek sem, amelyeket minden gyerek szeretne hallani.
November elején Frei Tamás”Az a fontos, hogy érdekes legyen az életem” címmel tart előadást, melyet kötetlen beszélgetés követ legújabb könyvéről, André kalandjairól Kelet Európában.

A Miskolc Dixieland Band november 7-én ünnepli  fennállásának 25. jubileumát. Ezen alkalomból adnak koncertet, ahol a magyar zenei élet számos, ismert személyisége közösen ünnepel majd a zenekarral! Illényi Katica, Deseő Csaba hegedű művészek, valamint Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band vezetője lesz az est vendége.

Ugye ismerősen cseng a mondás: „az ellentétek vonzzák egymást”. Nos, manapság egyre többen hangoztatják ezt, és a bestsellerek, illetve a hollywoodi sikerfilmek alapjául is egyre több esetben ez az állítás szolgál. A kérdés csak az, vajon a való életben is működik-e két ellentétes pólusú személy egymásra találása?” A választ Csernus Imre „Ellentétek vonzásában” című előadásán tudhatják meg az érdeklődők november közepén.
Zseniális művész, látnok tudós, nagyratörő építész, de milyen EMBER volt Leonardo da Vinci? Miből élt, kit szeretett, hitt-e Istenben? Az ExperiDance Production új táncjátéka ezeket a kérdéseket tárja fel, bemutatva a Leonardo életút kevésbé ismert, ellentmondásosan izgalmas epizódjait…
Leonardo da Vinci, a reneszánsz hérosz, kirobbanóan sokszínű tehetségével örökre felszabadította gondolkodásunkat – de nyughatatlan elméje sötét oldalán számtalan befejezetlen művet, céltalan sodródást és magányt találunk. A zseni anatómiáját mutatja be most az ExperiDance Production a legszabadabb művészet, a tánc segítségével egy lélegzetelállítóan látványos új produkcióban.
Az „Én, Leonárdo” című táncjátékot, a miskolci közönség november közepén tekintheti meg.
A „Buena Vista”, mint életérzés tovább folytatódik. A kubai nép kedvenc zenekarának – Habana Social Club „Orquestra Música”- felejthetetlen előadói estje először Magyarországon!
A Művészetek Házába november közepén érkezik a zenekar.
Aki járt már Kubában átélhette azt a páratlan életérzést, amit egy-egy kubai zenekar élő fellépése nyújt: felejthetetlen, semmihez sem hasonlítható, különleges élmény. A rendkívül sok megpróbáltatáson átesett nép életösztöne – a rengeteg könny és fájdalom ellenére – töretlen, minden pillanatban az élet feltétlen szeretetét, a boldogság keresését hirdetik, és a kubaiaknak a zene és a tánc jelentik az utat a boldogsághoz. Minden daluk egy élet igaz története, olyan egyedülálló előadásmódban, amely minden nézőt magával ragad és elrepít a Karibi    szigetre.
A koncert minden korosztály számára páratlan zenei csemege, az autentikus díszlet, a kubai táncosok, a színes jelmezek, a havannai hétköznapok hangulatát felidéző vetítés is felejthetetlenné varázsolják az estét.
Fábián Juli & Zoohacker a két különböző műfajból érkező zenész november végén koncertezik a MŰHÁ-ban.  A számaik különlegességét az adja, hogy egyrészt a hagyományos zenei műfajok mellett szinte az összes modern irányzat teret kap bennük. Másrészt a régebbi stílusjegyek újraértelmeződnek a mai modern felfogás és az elektronikus hangszerelés által-mindennek eredménye pedig igazi minőségi popzene.

Miskolci Advent a Kisharang együttessel címmel rendkívüli programot láthatunk a Művészetek Házában november végén, ahol fellép a Kisharang Csengettyű Együttes, a Kisharang Handbell Choir, a Kisharang HandChimes Choir, a Tempó és a Clap ütőegyüttes, az Egressy-Erkel Ifjúsági Szimfonikus Zenekar és a Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus. Az est összefogó és záróeseménye lesz egy meghirdetésre kerülő rajzversenynek, melynek részleteiről a későbbiekben a felhívásokból tájékozódhatnak. Igazi adventi hangulatot varázsolnak majd a szereplők a színpadra,és reméljük, hogy a közönség is ráhangolódik az ünnepekre.
A decemberi ünnepekre is készül programokkal a Művészetek Háza.

Presser 2005-ben egy lányt látott mezítláb besétálni a Megasztár válogatására. Noha még hónapokkal a döntő előtt jártak, a dal végére már biztosan tudta, hogy a verseny egyik legnagyobb esélyesét hallotta a zsűri. Az a lány Rúzsa Magdi volt, és az Aprócska bluest énekelte.
Pályájuk azóta csak néhány – igaz, jelentős – felvillanásra találkozott, de idén tavasztól együtt dolgoznak az „Angyal mellettem” című új közös előadásukon, mely novemberben országos turnéra indul és december elején Miskolcra érkezik. A koncert nagy részét kettesben adják elő, de csatlakozik hozzájuk három kiemelkedő tudású hangszeres művész is, hogy együtt egy különleges, mondhatni egzotikus zenei együttest alkossanak.
Balázs Fecó rendhagyó „Évszakok” című előadóestjén elsősorban szólólemezei legszebb és legismertebb dalait adja elő, mint az már a címből is sejthető. Noha időnként a Korál együttessel is játszik egyet-kettőt közülük, ilyen módon csokorba szedve még meghittebbek ezek a slágerek. S hogy mégis teljes képet kapjon a hallgató Fecó pályájáról, néhány Taurus és Korál szám is elhangzik az énekes-billentyűs előadásában.
Mindettől azonban még nem lenne rendhagyó az előadóest. Fecó vendégeinek szerepe teszi azzá. Mert a Latin Varázs, azaz a gitáros Szűcs Antal Gábor és a hegedűs Gál Péter kettőse, valamint az énekes Farkas Zsófi nem pusztán „előzenekarként” van jelen. Noha saját számaikat is előadják, Fecóval közösen is muzsikálnak. Farkas Zsófival például az emlékezetes duett, az Idegen szólal meg a koncerten december végén.

A kisebbeket „Lizi karácsonya” zenés mesejáték várja, a Pódium Színház előadásában decemberben, az ünnepek alatt. Igazi kikapcsolódás lesz ez az előadás mind a gyerekeknek, mind a szülőknek, ahol újraélhetik, mesésebbé tehetik karácsonyi élményeiket. A történet során Lizike már készülődik a karácsonyra, együtt főzik a finom ételeket a konyhában Bori nénivel. Idén is, mint minden karácsonykor a meghitt családi idillben Lizike kedvenc plüssjátéka Marci életre kell és elröpíti Lizit az álomvilágba. Dorka, Lizi barátnője meglátogatja a családot és elmeséli neki az egész álomkirándulást.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek