2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szuperétel x tudatosság = szuper élet!

Susanna Bingemer: Szuperételek – A természet növényi erőtartalékai

Szuperétel. Furcsa kifejezés, elsőre kicsit reklám-szagúnak hangzik. És vajon mit takar? Átlagos szupermarketben vagy piacon beszerezhetetlennek tűnő ételeket, amiket a hétköznapi étrendbe csak nagy nehézségek, sok utánajárás árán lehet beilleszteni? Egyikről sincs szó! A szuperételek elérhetőbbek, mint gondolnánk, és valóban szuperek, nem csak annak ígérik magukat.

Szuperételeknek a világ minden táján megtalálható növény eredetű ételeket hívjuk, amik kiemelkedően magas koncentrációban tartalmaznak értékes tápanyagokat. Erősítik immunrendszerünket, hozzájárulnak erőnlétünkhöz, támogatják a szív és az érrendszer stabilitását, segítik diétánkat. Szuperétel például a gojibogyó, a chia mag, a különböző algák, a maca, a moringa vagy az acaibogyó. Ha ezek elsőre nem is csengenek ismerősen, aggodalomra semmi ok, hiszen a szintén szuperételnek számító csipkebogyóval, lenmaggal, avokádóval, fekete áfonyával vagy dióval már biztosan találkoztunk.

A Szuperételek című könyv könnyedén nyújt eligazodást a szuperételek között, és ad hasznos tanácsokat ahhoz, hogy hogyan tudjuk egyszerűen beilleszteni ezeket a tápláló erőforrásokat mindennapi étrendünkbe. Emellett segít elsajátítani az egészséges táplálkozás alapjait* is, hiszen a szuperételek leginkább a többé-kevésbé egészséges és tudatos táplálkozás mellett tudják kifejteni áldásos hatásukat.

A könyv egyszerű, logikus felépítéssel vezet végig az egyes ételeken, részletezve tápanyagtartalmukat, pozitív élettani hatásaikat. Színes, könnyen elkészíthető recepteket is találunk benne a zöldturmixoktól, a tápláló müzliken és főételeken át egészen a szuperegészséges finomságokig. Érdekességként pedig interjúkat is olvashatunk szuperétel-szakértőkkel, sőt, még az egyes szuperételek nevének helyes kiejtéséhez is segítséget kapunk!

A kiadvány bátran ajánlható mindenkinek az egészséges életmódot épp csak most kezdőktől a haladó egészségtudatos olvasókig.

Gojibogyót már igen sok helyen lehet kapni. Íme egy pofonegyszerű pesztó recept, szuperegészséges tésztaszósznak!

Gojis-paradicsomos pesztó
Hozzávalók: 3 ek. gojibogyó, 5 dkg aszalt paradicsom, 2 ek. fenyőmag, 1 szál rozmaring, 1 kis gerezd fokhagyma, só, bors
Elkészítés: Áztassuk be 2 külön edényben a gojibogyót és az aszalt paradicsomot. Néhány óráig, de akár egy éjszakán át is hagyhatjuk állni, utána öntsük le róluk a vizet. A fenyőmagot zsiradék nélkül pirítsuk meg. A rozmaringszálról tépkedjük le, és aprítsuk fel a leveleket. A fokhagymagerezdet hámozás után vágjuk apróra. Az összetevőket a korábban leszűrt áztatóvíz egy részével együtt turmixoljuk össze. Ízesítsük sóval, borssal. Tároljuk hűtőszekrényben.

Susanna Bingemer újságíró, szakterülete a táplálkozásügy. Évek óta jelennek meg a kulináris hagyományokról és trendekről szóló publikációi. Írásaiban különösen azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy milyen hatással van a táplálkozás az egészségre.  Münchenben él, ahol a könyvben szereplő recepteket és ételfotókat készítő, szakácsként, szakácskönyvíróként és élelmiszer-fotográfusként tevékenykedő Hans Gerlachhal közösen vezeti „food und text” elnevezésű irodáját.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek