2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Ónos eső a Dunántúlon

Ónos eső a Dunántúlon

Ónos eső a DunántúlonA hajnali, kora reggeli órák óta az észak-dunántúli területeken, elsősorban Sopron és Mosonmagyaróvár Győr, Kapuvár, Fertőd Pápa, Sárvár, Körmend, Kőszeg, Szombathely és Zalaegerszeg térségében változó intenzitású havazásra és ónos eső nehezíti a közlekedést. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. minden gépe a közúthálózat megtisztításán dolgozik. A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy tájékozódjanak az utak állapotáról indulás előtt, és csak téli közlekedésre alkalmas autóval induljanak el.

A Dunántúl északnyugati területein jelenleg havazás és ónos eső nehezíti a közlekedést. Ugyanakkor a régió déli részén a mai napon további eső, ónos eső és gyenge havazás is várható. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatos munkavégzésének köszönhetően a főutak burkolata a sónedves, vizes, a régió nyugati részén pedig hókásás, illetve latyakos. A mellékutak burkolata a havazással érintett területeken hókásás, illetve letaposott havas, az esős – ónos esős területeken csúszós.

A Dunántúli régió területén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hóeltakarításra és síkosság-mentesítésre felkészített járművei – a saját és bérelt gépek is – 12 órás váltásban folyamatosan dolgoznak” – mondta el Sümegi Péter regionális főmérnök. „A preventív síkosság elleni védekezésre az elmúlt két napban 1431 tonna sót és 438 tonna érdesítő anyagot használtunk fel.” – tette hozzá a főmérnök.

„Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a havazást több helyen ónos eső váltotta fel. Amíg esik, nem tudunk eredményes munkát végezni, mert a csapadék lemossa a jégről a sót, mielőtt az megolvasztaná. Éppen ezért az ónos esővel keletkező jegesedéssel járműveink lassabban bának el, mint a hóval – mondta el Sümegi Péter.

A Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra a fent felsorolt területeken, ha halaszthatatlan dolguk van, de indulás előtt akkor is tájékozódjanak az utak állapotáról. Az érdeklődők friss információkat a Magyar Közút Útinform szolgálatától kaphatnak a 06-1-336-2400-as telefonszámon, de kereshetik a társaság regionális ügyeleteit is, melyek elérhetősége megtalálható a www.kozut.hu internetes oldalon. A weboldalon naponta hatszor frissülnek az útállapotokra vonatkozó információk, és megtalálhatók a téli közlekedést segítő legfontosabb tanácsok is. A biztonságos téli közlekedésben az útviszonyok mellett jelentős szerepet játszik a gépkocsik műszaki állapota és az autósok vezetési gyakorlata is.

Ha valaki elakadna járművével a havazás, esetleg az ónos eső miatt, hívja a tűzoltóság szakembereit a 105-ös, vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

 

Útlezárások az árvíz miatt Borsodban

A 3601-es jelű út, Muhinál és Körömnél a komplejárók víz alatt vannak a Sajó áradása miatt, teljes az útlezárás. Muhi – Köröm közötti a komp leállt.

A 3307-es jelű út 34 km-nél az ároktői komplejáró víz alá került a Tisza áradása miatt, itt is teljes az útlezárás. Az Ároktő – Tiszacsege közötti komp leállt.

A 2523 jelű út 1+600-3+000 km Putnok-Borsodbóta között a Sajó áradása miatt szintén lezárásra került.

Ugyanez a helyzet a 2603 jelű út 0 – 1+235 km között Sajóivánkától Sajókazáig tartó útszakaszon a Sajó áradása miatt.

Ahogy lezárták a 2527 jelű út 1+800-2+300 km, Sajóvelezdnél a Sajó, a 2629 jelű út, 1+489-1+500 km Bódvalenkénél a Bódva áradása miatt.

A 26118 jelű út, 0+100-0+300 km, a Bódva áradása okoz gondot, Tornabarakony és Tornaszentandrás nem közelíthető meg. Teljes az útlezárás,

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek