2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Botrány majd futball Afrikában

Botrány majd futball Afrikában

Botrány majd futball AfrikábanHabár sajnos már egy-két nappal a kezdő sípszó előtt a rendezvény kapcsán volt hangos a világ, hivatalosan január 10-én, vasárnap indult, és három hétig tart az év első nagy labdarúgó-tornája, a huszonhetedik Afrikai Nemzetek Kupája. A megtámadott Togó válogatottja – szándékaik ellenére – végül engedve kormánya nyomására visszalépett. A mezőny változatos, rengeteg csapat esélyes a végső győzelemre. A nyitómérkőzésen a házigazda Angola és Mali válogatottja sokáig emlékezetes meccset vívott.

Mint azt különböző forrásokból már bizonyára a futballt nem különösebben kedvelők is hallották, pénteken angolai szeparatisták merényletet követtek el a rendezvényre utazó Togó nemzeti válogatottjának busza ellen. A támadásban hárman veszették életüket – az eseményt követően Togó kormánya visszarendelte a csapatot – amely kisebb vitát követően végül szombat éjjel egy különgéppel haza is repült –, egyúttal bojkottra szólította fel a résztvevő országokat.

Hogy végül mi lesz a togói csapat sorsa, kérdéses. Az ország államfője háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, ami alatt a futballisták biztos, hogy nem térnek haza. Legfrissebb hírek szerint a togói sportminiszter megpróbál közbenjárni az Afrikai Labdarúgó Szövetségnél a csapat mérkőzéseinek átütemezése érdekében – amennyiben ezt sikerül elérnie, elképzelhető a megtámadott nemzet visszatérése.

Mindazonáltal a történtek ellenére vasárnap ünnepélyesen megnyitották a kontinensviadalt. A rendezvényen az angolai elnök a terroristák elleni határozott fellépésről, és a kupa biztonságos folytatásáról beszélt. Habár a szeparatisták további cselekményeket helyeztek kilátásba – az érintett Cabinda tartományban rendeznek hét mérkőzést is –, bízzunk benne, hogy a játékosok, egyéb résztvevők és a közönség életét a továbbiakban már nem fenyegeti veszély.

A kupa mezőnye még talán sohasem volt ennyire változatos – a végső győzelemre esélyesek a triplázásra készülő, ám nem világbajnoki résztvevő Egyiptom mellett a Dél-Afrikába kijutott ghánaiak, kameruniak és elefántcsontpartiak (keretükben a kispesti légiós Bejaminnal) is, ám nem szabad figyelmen kívül hagynunk Nigéria mindig erős csapatát, a hazai pálya előnyét élvező Angolát, és a bombaerős kerettel rendelkező, meglepetésre készülő Malit sem.

Éppen utóbbi két válogatott játszotta a torna nyitómérkőzését is. Amely, bár nem volt különösebben nagyiramú, vagy színvonalas, ám bizonyára – főleg Angola területén – sokáig emlegetik majd, hisz annak ellenére, hogy a hazai csapat néhány perccel a vége előtt még 4-0-ra vezetett, végül hatalmas mali feltámadást, és az angolai kapus hajmeresztő hibáit követően döntetlennel (4-4) zárult. Reméljük az összes többi mérkőzés is hasonlóan emlékezetesre sikeredik

A torna január 31-ig tart – amely komoly problémát okoz Európa sztárklubjai egy részének, amelyek így legnagyobb sztárjait kénytelenek nélkülözni. Elég csak a Drogba nélküli Chelsea-re, vagy az Eto’o nélküli Internazionale-ra gondolni – nem véletlen, hogy a klubok erősen tiltakoztak az ellen, hogy a legnagyobb hajtás közepette három hétig nélkülözni kelljen húzójátékosaikat.

A csapatok panasza azonban – egyelőre – hatástalan maradt, és a 2010-es naptári év első (de nem a legnagyobb) válogatott-tornája, az Afrikai Nemzetek Kupája pedig a sztárok részvételével kezdődött el. Bízunk abban, hogy a borús kezdet ellenére a továbbiakban a labdarúgás játssza majd Angolában a főszerepet, és a döntőt lezáró hármas sípszóig még számtalan szép fociemléket kapunk résztvevő játékosoktól.

 

Dicsuk Dániel

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …

További cikkek