2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Rendőrök helyzete a hátáron – SOS

Demján Zsolt vagyok, a Független Rendőr Szakszervezet Észak-Magyarországi Terület elnöke, és segítségüket kérem, a munkájukat végző Rendőr kollégáim helyzetének jobbítása ügyében.

Reménykedve abban, hogy a nyilvánosság talán rákényszerítheti, azon vezetőket munkájuk elvégzéséhez, akik felelősek ezért a helyzetért, néhány sorban ismertetem Önökkel a rendelkezésünkre álló információkat. Természetesen a hivatalos állásfoglalás cáfolni fogja ezeket.

Kollégáink, nem mernek nyilatkozni, és nem is nyilatkozhatnak hivatalosan, az ellátásukról, az ottani helyzetről, hiszen annak komoly felelősségre vonás lehet a következménye, így elsősorban nekünk, Szakszervezeti tisztségviselőknek, jeleznek a gondokról, problémákról, és kérnek bennünket, hogy próbáljunk segíteni Rajtuk.

A hét végén már úgy nézett ki a helyzet, az elmúlt héten megjelent nyilatkozataink, és tiltakozásaink hatására, hogy valamit javult. Hiszen volt olyan kollégánk aki azzal érkezett vissza a határ mellett teljesített szolgálatáról, hogy vasárnaptól már kétszer kaptak meleg ételt.

Viszont a héten levezényelt megerősítő erők ellátása, visszaesett az elmúlt hetek színvonalára.

A Kormány, az elöljárók maximális teljesítményt, és humánumot várnak el, a Szerb határra vezényelt Rendőreinktől.

Viszont Ők is jogosan várják el, hogy ehhez a feszes, embert próbáló feladat végrehajtáshoz, megkapjanak minden háttér támogatást, legyen az erkölcsi, vagy anyagi. (Itt a szállásra, és étkezésre gondolnak.)

Az erkölcsi támogatásról csak annyit, hogy a parancsnoki állomány elsősorban inkább, a fegyelmi felelősségre vonásokat helyezi előtérbe, mint a dicsérő szavakat.

Viszont az ellátásuk még ennél is pocsékabb.

Levelemhez mellékelek néhány képet, amely vegyes képet mutat. Hiszen míg a bevándorlók regisztrációjával foglalkozó, nyomozók, bűnügyi technikusok elhelyezése, diák-, vagy munkásszálló szerű, addig az egyenruhás kollégáim jó részének nincs ilyen szerencséje. Sokan közülük, vagy a kukorica földön, egymásnak dőlve, vagy tornateremben, a földre ledobott szivacson pihen, ha van lehetősége, a 16-18 órás, sőt van hogy 24, vagy még több órás szolgálatot követően. Tegnap délután kaptam egy dunántúli kollégámtól az alábbi tartalmú levelet, amely jól tükrözi a valós helyzetet.

„Pár perce kaptam a hírt a Fejér megyei századtól. Illetve az ott lévő dunaújvárosiaktól.Nem találok mást rá : SZEMÉTSÉG !!!
Vasárnap, szeptember 13-án reggel hét órakor riadóztatták a századot és ismét mentek Röszkére, ahol az éjszaka folyamán egy hangár kiürítését végezték. Úgy nézett ki, hogy ellátásuk valamelyest javult. Szegeden a Tisza Hotelben szállásolták el őket, ellátásuk szendvics, amit Fejér megyei RFK küld nekik.

Ezt követően  viszont nagyot változott a helyzet, mint ahogy arról dunaújvárosi kollégáink beszámoltak róla. Hétfőn szeptember 14-én el kellett hagyniuk a szállást, majd 16.00. órakor szolgálatba álltak másnap 19.00. óráig!!!!

Vagyis 27 óra szolgálat !

Ráadásul szolgálat leadásakor még nem volt meg a szállásuk sem!!!
Telefonálgatni kellett, hogy legyen szállás, olybá tűnt, hogy az illetékesen nem is foglaltak számukra….Majd hosszas telefonálgatást követően Mórahalmon egy iskolában találtak számukra helyet, és ekkor kapták meg ebédjüket….ami, ugyan meleg étel volt, de egész nap semmit nem kaptak.
Ha kapnak az a FMRFK-ról küldött száraz szendvics, amiktől már undorodnak…még érdekesebb, hogy egész nap vizet sem kapnak !! Állampolgárok visznek nekik inni, amit viszont közvetlenül nem fogathatnak el !!!
Jelenleg azt sem tudják, mert még nem közölték velük, hogy meddig maradnak. Ellenőrizetlen információk terjednek, hogy lehet egy hónapig lesznek ott.
Ezek a dolgok embertelenek !!!!”

Idézet egy másik kolléga levéléből, melyhez csatolt fényképeket is.

„Reggeli ebéd és a „nem ivóvíz” vàllalom bàrki előtt!! Brfk pénzt gyűjtött. Az se jutott le. Tegnap vonatkisérésen a migrànsok kinàlgattak. Szép làtvàny lehettünk.”

A rendőri vezetésnek egy-egy ilyen, a mellékletben szereplő képek megjelenése esetén nem az a fő reakciója, hogy megkeressék azt felelős vezetőt, aki ilyen silány ételt ad a beosztottaknak, hanem megtalálni a kép küldőjét. Nincs megszervezve kollégáim szolgálat közbeni ellátása, étkezés idejére történő leváltása. Így csak a szolgálat leteltét követően, pihenő időben kapják meg az élelmüket. Több esetbe előfordult, hogy még vizet sem kaptak.

FELHÁBORÍTÓ HOZZÁÁLLÁS!!!

Nem beszélve arról, hogy van eközben a az itthon maradó kollégáinknak is megnövekedtek a terhei, hiszen a kiesett állományt pótolni kell. Sőt olyan is előfordul, hogy a határról visszaérkezett kollégát egy nap pihenő kiadása után beosztják úgy szolgálatba, hogy tudják, a szolgálatot követő nap reggelén újra indul a határra több napra.

Az elmúlt hetek tapasztalataiból úgy tűnik, hogy a határ mellett dolgozó kollégáink közül a beosztott állománynak és a közvetlen parancsnoki állománynak kötelessége a helytállás, és magas szintű szakmai munka. Míg a magasabb vezetőkkel szemben ez nem elvárás. Ők „játszhatnak” a beosztottakkal. Náluk nincs felelősségre vonás hanyag munkavégzésért. Márpedig ez amit néhány vezetőnek mondható személy személy a munkája elhanyagolásával tesz, az a katonai bűncselekmény határait súrolja.

Még egyszer kérem Önöket, segítsenek, hogy a nyilvánosság erejével kényszerítsük ki a Rendőreink megfelelő színvonalú ellátást.

Tisztelettel: Demján Zsolt
Független Rendőr Szakszervezet
Észak-Magyarországi Terület, elnök

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek