2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Porosenko: Oroszország és az ukrán oligarchák a két fő ellenség

Porosenko: Oroszország és az ukrán oligarchák a két fő ellenség

Az ukrán elnök szerint a Donbássz felkelői túllépik a vörös vonalat, és minden eddig elért eredményt eltörölnek, ha megtartják az októberre kiírt választásokat.
Az ukrán vezetés szerint a béke megőrzése a legfőbb komponens a minszki egyezmények végrehajtásához vezető úton” – jelentette ki Porosenko elnök a Washington Postnak, az Indepedendentnek és a Weltnek vasárnap adott interjújában.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a Donbássz felkelői túllépik a vörös vonalat, és minden eddig elért eredményt eltörölnek, ha megtartják az októberre kiírt választásokat, ezenkívül más reakciók is azonnal követhetik az eseményeket, mindenekelőtt szankciók Oroszország ellen, ha az „megpróbálja meggyilkolni a minszki egyezményeket.”

Porosenko amerikai látogatása során ismét fegyvereket kért, de csak védelmi célból.

„Két veszély fenyeget ma minket: Oroszország és az ukrán oligarchák. Mindkettő komoly kihívás a számunkra” – jelentette ki az ukrán elnök. A fogolycsere és az Oroszországban bírói ítéletre váró Nagyezsda Szavcsenkó helikopter-hajózó és a Krímben diverziós akciót előkészítő Oleg Szencov kapcsán megjegyezte, hogy „Ukrajna bármi áron hazahozza hőseit.”

Porosenko szerint a Donbásszban kialakult fegyverszünet még nem jelenti a háború végét, mindössze azt, hogy a felkelők taktikát változtattak. Véleménye szerint Kijev a legapróbb nüanszait is végrehajtotta már a minszki egyezményeknek, míg Oroszország éppen csak nekilátott a teendők végrehajtásának.

Miheil Szaakasvili kritikai hangú megjegyzéseit nem kommentálta az ukrán elnök, ehelyett megerősítette, hogy Odessza kormányzója továbbra is bírja a bizalmát. Porosenko szerint Szaakasviliből “remek ukrán miniszterelnök lehetne”.

Forrás: TASS

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…