2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Ukrajna nem tudott megegyezni a hitelezőivel

Kijev egyelőre sikertelenül próbálkozott megegyezni külföldi magán-hitelezőivel. Az ukrán pénzügyminiszter augusztus 16-án visszatért a tárgyalásokról, a továbbiakban a Skypeon és telefonon folynak az egyeztetések –írja a TASS, az ukrán pénzügyminiszter helyettesének, Igor Umanszkijnak nyilatkozatára hivatkozva.
„Az ukrán pénzügyminisztérium tovább folytatja a Kijevnek nyújtott hitelekről az egyeztetéseket és az adósság átütemezését most már telefonon, illetve videokonferencia formájában” –jelentette ki Igor Umanszkij, pénzügyminiszter-helyettes.

Az ukrán adósságról folyó tárgyalások augusztus 12-én kezdődtek a kaliforniai San-Mateo városban, a Franklin-Tampleton cég irodaépületében. Kijevet a tárgyalásokon Natalia Jareszko pénzügyminiszter képviselte. Augusztus 14-én a tárgyaló felek bejelentették, hogy nem jutottak megegyezésre, ezért a tárgyalásokat más formátumban folytatják tovább.

A tárgyalásokat egy nehéz, négyhónapos előkészítési szakasz előzte meg, amelynek folyamán a felek álláspontja nem közeledett egymáshoz. Kijev 40%-os adósságcsökkentést kért, az adósság magánhitelezői 10%-ot ajánlottak fel az ukrán kormánynak.

Üzleti körökben már elterjedt a hír, hogy ha nem sikerül Ukrajnának és magánhitelezőinek megegyezniük, Kijev szeptember 1-től moratóriumot hirdet 500 millió dollár értékű kötvényére, amelyek lejárati ideje szeptember 23. A hitelezők ez esetben nemzetközi döntőbírósághoz fordulhatnak az ukrán hiteltörlesztések ügyében.

Forrás: TASS

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…