2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

VIII. Henrik és kora

A történlemi fikciók világhírű szerzője, Philippa Gregory, a Rózsák háborúja című sorozatát a Király átka című regénnyel fejezi be. Philippa Gregory elsősorban A másik Boleyn lány című regénye által vált híressé, mellyel számos díjat zsebelt be, mitöbb film is készült belőle. Gregory egyik védjegye, hogy számos történelmi korszakot képes megismertetni olvasóival regényein keresztül, rendkívül szórakoztató és újszerű módon.


A király átka már Tudorok és nem Yorkok uralkodása alatt játszódik. Gregory azúttal egy különleges szemszögből meséli el a történetet. Annak, aki már olvasott néhány regényt a szerzőtől, biztosan számos utalás ismerős lesz A király átkában. Platangenet Margit a regény narrátora, aki Aragóniai Katalain tanácsosa; segítségével a történteket rendkívül széles perspektívában ismerheti meg az olvasó, többek között megtudhatja, hogy hogyan érintik a vidéken élőket a király döntései, de ami még fontosabb, segítségével jobban megismerhetjük VIII. Henriket, hiszen Margit már születésétől fogva ismeri. Ezáltal még valószínűleg azokat az olvasókat is sokkolja majd Henrik zsarnoki jelleme, akik azt gondolták, hogy már eleget tudtak róla…

Gregory más könyveihez hasonlóan, A király átka is részletes leírásokat tartalmaz, valamint észrevehetően alapos kutatómunka eredménye. A regény erőteljes ütemű, nehéz letenni; a szereplők színesek; a főszereplő karizmatikus és lebilincselő, a könyvben leírtakat pedig könnyű vizualizálni. Habár a regény címe A király átka, a regény nem foglalkozik túlságosan sokat magával az átokkal. A regény utolsó negyedében az események dinamikája valamellyest lassul, ám ez nem ront a történet élvezhetőségén.

Gregory könyveit a szívükbe fogják zárni mindazok, aki rajonganak az angol történelemért, de unják a történelmkönyvek szárazságát. E szerző mestere a történelmi tények életre keltésének és izgalmassá tételének, így A király átkának mindenképp helye van a történelmi fikciókat kedvelő olvasók polcán.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek