2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Élet a háború után

Pierre Lemaitre Concourt-díjas író, avagy a legrangosabb francia irodalmi díj tulajdonosa; a Viszontlátásra odafönt című krimije egy első világháború utáni történet. Lemaitre egy adag fantáziával fűszerezte a már amúgy is alapanyagokban gazdag receptet, melyül maga az első világháború utáni időszak szolgált.

Ily módon sikerült egy lebilincselő regényt megírnia, mely elképesztő elismerést hozott számára olvasóktól és kritikusoktól egyaránt.

Lemaitre könyvét egyszerre nehéz és könnyű olvasni; a Viszontlátásra odafönt stílusa szinte felkínálja magát az elfogyasztásra – ám kétségtelen tény, hogy kissé borongós témáját nem mindig könnyű megemészteni. Ugyanakkor sok érdekességet is rejt magában, hiszen a szerző kiváló jellemzést ad a háború utáni csalódottságról, kiábrándultságról és szkepticizmusról, csakúgy, mint az időszakot jellemző szélhámosságokról is.

Az első világháború utáni Párizs, a hősi hallottak ünneplése közben elfelejtkezni látszott a háború sebesültjeiről és a megnyomorított emberekről. A Viszontlátásra odafönt két veterán története, akik a háború gyötrelmei után úgy döntenek, hogy visszavágnak. Azt, hogy Albert és Édouard mi féle szélhámosságot ötlöttek ki, a regény során megtudhatja minden lelkes olvasó…

Lemaitre karakteralkotása zseniális, hiszen regénye szereplői rendkívül kiforrt és jellegzetes figurák, akiket azonnal megszeret, vagy éppen ellenszenvesnek talál majd az olvasó. Mitöbb, a szerző izgalmas történetvezetése minden bizonnyal képes lesz magához láncolni a legtöbb olvasóját. Az érdekes történet mellett fontos megemlíteni, hogy az író könyve azon túl, hogy elgondolkodtatja olvasóját, kiváló portréként is szolgál a háború utáni nehéz időszakról, néhány szomorú sorsot bemutatva. A regényben leírt visszaéléseket olvasva, bizonyára majd sokan elgondolkoznak, hogy vajon mennyire túlzás ez vagy éppen mennyire ijesztően igaz…

Lemaitre írásával bebizonyítja, hogy érdemes volt a Concourt-díjra, mitöbb, megmutatja, hogy még napjainkban is lehet érdekfeszítően és új szemszögből beszélni az első világháborút követő időszakról. A Viszontlátásra odafönt élvezetes olvasmány lehet mindazok számára, akik kedvelik a háborúval kapcsolatos könyveket és nem bánják, ha egy könyv mind érzelmi, mind intellektuális síkon képes lehet megfogni őket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek