2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Skócia világhírű fizikai utcaszínháza Miskolcon!

Látványos előadás szoborszerű kosztümök, a zene és a mozgásszínház elemeiből!

A program látogatása ingyenes!

A társulatról:

Az Oceanallover Skócia egyik vezető társulata, mely a színházat, a képzőművészetet, a zenét és a filozófiát közelítve egymáshoz kísérleti előadásokat mutat be. Specialitásuk a szoborszerű jelmezek építése, melyeket a maguk által kikísérletezett előadásmóddal ötvözve visznek színre. Szabadtéri előadásokat hoznak létre adott helyszínekre szabva, városi környezetben vagy nagyobb léptékben gondolkodva a természeti tájba helyezik azokat. Munkájuk már vizualitása által rabul ejti a közönséget, miközben filozófiailag is stimuláló gondolatokat közvetít. Jelmezterveik stílusa megeleveníti a viselettörténet hagyományait, melyhez azonban innovatív elemeket kevernek. Előadásaik teatralitása magával ragadó, mely megkapó erejű zenéjükkel érzelmileg felkavaró és emlékezetes eseményeket eredményez.

A társulat külön figyelmet fordít arra, hogy előadásai bármely közönség számára -korosztályra, nemzetiségre, fogyatékosságra vagy státuszra való tekintet nélkül- élvezhetőek legyenek. Szívesen működnek együtt más művészekkel és társulatokkal, legújabban a nagy elismerésnek örvendő Charles Jencks-szel legfrissebb land-art művének a Crawick Multiverse-nek létrehozásában. Az Oceanallover munkájával méltán vívott ki elismerést országosan és nemzetközi téren is, és váltak saját művészeti águk meghatározó képviselőjévé az elmúlt 20 évben.

A társulat honlapja:
http://www.oceanallover.co.uk/

Promenád a Szinva parton!
Időpont: 2015. július 11. 19:00

Összefoglaló videó a társulat elmúlt 20 éves munkájáról:

https://www.youtube.com/channel/UC-BmJVGDSQJ4qSdkTNnBHOA

Az előadásról:

Az Oceanallover társulat legfontosabb 2015-ös projektje a ‘Bellmouth Papercone’ – egy a hangzás és a mozgás területén át vezető felfedező út. A kutatás tárgya a beszéd és a hallgatás, zajok és hangzások összegyűjtése majd kisugárzása az éterbe koreografált mozgásformákkal kísérve. Az eredeti inspirációt a hangszórók tölcsérformájából merítették és ezt a formát igyekeznek visszahozni az előadásban megjelenő kosztümök és kellékek formavilágában, miközben a különböző zajok és dallamok befogásának és kibocsátásának változatos módozataival kísérleteznek. Miközben az előadás formailag a hangszórók tölcsérének kúpos formájából bomlik ki, inspirációt merítenek a fénykúpokból is, hogy egyesítsék az akusztikai és asztrofizikai teóriákat mozgásformákkal és a kosztüm design esztétikájával kiteljesítve őket.

„Elsődleges célunk ezzel a projekttel, hogy harmóniába foglaljuk –kosztüm, zene és fizikai mozgás- különböző elemeit egy promenád-szerű előadás formájában. Minthogy az érzelmekre ható előadásokat hozunk létre adott helyszínekhez igazodva, az Oceanallover elsődleges törekvése, hogy kapcsolatot teremtsen a nézők és a táj között arra ösztönözve a közönséget, hogy -az emberi test formái mellett- megpillantsák és meghallják a fizikai és természeti formákat maguk körül.

A közönség és az előadók együtt haladnak keresztül az épített vagy természeti környezeten felbátorítva arra, hogy kapcsolatba lépjenek ezekkel a hangzó struktúrákkal és közben az emberekkel maguk körül.

Az előadás nem igényel külső energiaforrást, 12 V-os akkumulátorról működő erősítővel és hangrendszerrel dolgoznak, mely hallhatóvá teszi a –színészek mellett- zenészekből és DJ-kből álló utazó társulat játékát és lehetővé teszi, hogy az előadás után is tovább szórakoztassák a nagyérdeműt.

A Bellmouth Papercone című előadás létrehozását és bemutatását a Creative Scotland támogatja.

A ‘Bellmouth Papercone’ részben Charles Jencks land-art művésszel való együttműködésben készült, Jencks Crawick Multiverse című új művének bemutatójára a Summer Solstice keretében, melyre 2015 júniusában került sor.

http://www.crawickmultiverse.co.uk/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek