2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Jobbik tiltakozik az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének eljárása ellen

A Jobbik álláspontja szerint a nyugati országok viszonylatában példaértékű semlegességet képviselő Finnország óriási hibát követ el azzal, hogy egy nemzetközi szervezet parlamenti közgyűlésének ülésére megtagadja a beutazást több fontos tagtól, köztük az orosz parlament házelnökétől.
Ez a gyakorlat teljesen ellentmond az 1975-ben éppen Helsinkiben, akkor még EBEÉ néven létrehozott szervezet deklarált céljának, amit a hidegháború idején a kelet–nyugati párbeszéd érdekében hívtak életre. A válságkezelést alapvető prioritásai között feltüntető EBESZ éppen annak mélyítését idézi elő akkor, amikor az ukrán válság idején nem a nemzetközi szervezetek által biztosított politikai párbeszéd lehetőségét mozdítja elő, hanem ellehetetleníti azt, megkérdőjelezve ezzel saját legitimitását.

A Jobbik meggyőződése, hogy az ukrán válságnak – aminek hátterében geopolitikai-geostratégiai érdekek húzódnak meg – kizárólag tárgyalásos úton lehet véget vetni, ehhez pedig minden érintett ország delegáltjai számára biztosítani kell a hozzászólás lehetőségét a különböző nemzetközi fórumokon.

Bana Tibor, az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének jobbikos delegáltja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek