2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Jól vizsgáztak a tanodások Sajókazán

A Sajókazán működő Sólyom Telep Közhasznú Egyesület 2015. június 30-án zárja a Segítő Kéz Tanoda II. című programját, melyhez 30 000 000 Ft támogatást kaptak. A rendszerváltás óta tapasztalható társadalmi folyamatokat erőteljesen képzi le a Kazincbarcika kistérség, azon belül is a Sajó menti települések, így Sajókaza is. A hirtelen megszűnt iparból és termelő szövetkezetekből kiesett családok a munkaerőpiac világ hosszú távon inaktív részévé váltak és így egyre kilátástalanabb helyzetbe kerültek mind anyagilag, mind pszichés értelemben. Mindez természetes úton a gyermekeik lehetőségeit is csorbítják. Ennek felismerése vezette az egyesületet, hogy már 2006 óta Tanoda programot valósítson meg a településen.

A napjainkban záruló  program keretében a helyi általános iskola hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű nebuló közül került be 30 fő. A program keretében különösen az alábbi célok elérése érdekében fejtettük ki tevékenységünket:

–    hozzájáruljunk a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű – főként roma – tanulók iskolai eredményeinek javításához,
–    proaktívan csökkentsük az iskolai lemorzsolódást,
–    képességeik szerint fejlesszük készségeiket, képességeiket, kompetenciáikat,
–    bevont tanulók számára egyéni igényeiknek megfelelően szociális, kulturális és lelki segítséget nyújtsunk,
–    családi entitás részeként tekintve a gyerekekre annak szüleivel, környezetével is jó kapcsolatot ápoljunk,
–    önálló tanuláshoz szükséges képességek fejlesztése (tantárgyi felzárkóztatás, tehetséggondozás)
–    IKT terület biztos felhasználói szintjének elérése,
–    tanulási motiváció növelése, jövőkép kialakítása, pályaorientáció megvalósítása,
–    egészséges, környezettudatos életmódra való nevelés.

A program elérte célját a gyermekek fejlődése elvitathatatlan. A sikeres megvalósításhoz kellett a széles intézményi összefogás is, mely jellemzi a települést. A következő támogatott időszakig az egyesület önerőből, önkéntesek segítségével tovább segítik tanulóikat a jobb élet reményében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…