2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

XIX. Borsodi Fonó Folkfesztivál a Diósgyőri várban

„hagyományőrzés, élményszerűen”
2015. július 3-4.

Ha a XIX. Borsodi Fonó Folkfesztivál idei programkínálatát egy mondattal kellene jellemezni, akkor az így hangzana: hagyományőrzés, élményszerűen. A kétnapos fesztivál középpontjában az autentikus magyar népzene és világzene áll, a koncertek mellett táncház, népművészeti bemutatók és igazi fesztiválhangulat várja a látogatókat. Július 3-án és 4-én a felújított Diósgyőri várban fellép többek között a Csík Zenekar, Szalonna és Bandája, Péter Szabó Szilvia, az idei Nagyszínpad győztes Ocho Macho, Little G Weevill, de a kínálatban minden korosztály találhat kedvére valót.
A hazai fesztiválszezon immár elképzelhetetlen a Borsodi Fonó sokszínű, nemzetközi programkínálata nélkül, amely küldetésének tekinti, hogy a népzenét élményszerű formában hozza közelebb az emberekhez. Közel két évtizedes története során a Fonó a népzene szerelmeseinek találkozóhelyévé vált, de magával ragadó hangulatával és programkínálatával széles tömegeket tud megszólítani. A műfaj kiváló hazai és külföldi előadóinak köszönhetően a fesztiválon kiemelt figyelmet kap a nemzeti és regionális értékek megőrzése, hagyományaink ápolása, mindemellett pedig a kapcsolódási pontok keresése más népek kultúrájával.
A XIX. Borsodi Fonó hivatalosan július 3-án, pénteken veszi kezdetét és két helyszínen kínál programokat a Diósgyőri vár területén vasárnap hajnalig. Viszont ezt megelőzően már július 2-án, csütörtökön fesztiválhangulat jellemzi majd a belvárost, hiszen négy órától Barsi Csaba és az Agyagbanda, valamint a Szinvavölgyi Néptáncműhely tagjainak felvonulása tekinthető meg a főutcán, a Szent István tértől a Centrumig.
Péntek este héttől a miskolci Avas Táncegyüttes és a Csender Zenekar alapozzák meg a hangulatot, majd a hazai fesztiválok egyik legkedveltebb csapata, a Kossuth-díjas Csík Zenekar lép színpadra. A fesztivál először köszönti nagyszínpadán a kétszeres platinalemezes Ocho Macho formációt, akik néhány hete megnyerték a NAGY-SZÍN-PAD elnevezésű zenei versenyt, így nyáron a hazai fesztiválok elsőszámú hangulatfelelősei lesznek. A világzene nemzetközi nagykövete pénteken Miqueu és Baltazar Montanaro, akik tradicionális és saját kompozícióikban ötvözik a mediterrán, a közép-európai és a keleti zenéket.
Szombaton a világzenei nagyszínpad vendége lesz a 2014-es Fölszállott a Páva tehetségkutató  verseny különdíjas együttese, a Szinvavölgyi Néptáncműhely, majd a NOX-ból ismert Péter Szabó Szilvia, este pedig Szalonna és Bandája szólaltatja meg a Kárpát-medence leggyönyörűbb zenéit. A Déryné színpadon találkozhatnak a tradicionális skót és ír népzenét játszó M.É.Z zenekarral, majd Little G. Weevill blues gitáros dalai hoznak új színt és hangulatot a fesztiválra. Koncertjét követően hazánk első balkán rezesbandája, a Guca Partyzans mérkőzik meg a „hegedű, a bor és a pálinka” kelet-európai nagyköveteként emlegetett Bohemian Betyars-szal, amiből igazi fesztiválos „felfordulás” várható! Ha még lehet ezt fokozni, akkor fokozza a Gypo Circus!

A Fonóról nem hiányozhatnak a miskolci zenekarok sem, hiszen a fesztivál arra is hivatott, hogy a régió népi hagyományait és hagyományőrzőit bemutassa. Az Agyagbanda és a Számadó „házi zenekarként” gondoskodnak az elmaradhatatlan táncházak fergeteges hangulatáról. Fellép az Ildi Rider, és a szintén miskolci Mintha Zenekar a világzenei nagyszínpadon ad majd fergeteges koncertet.
A Borsodi Fonó idei kínálata sem felejtkezett el a gyermekekről, a kicsiket Manó Fonó, népi játszótér, kismesterségek bemutatója és kirakodóvásár várja, és itt lesz a családok kedvence: a Kiss Kata Zenekar is.
Bővebb információ: www.borsodifono.com, www.diosgyorivar.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek