2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Legyen kivás!

A kisvállalati adó (kiva) arra ad lehetőséget, hogy a vállalkozások meghatározott köre a hagyományos adózási formákhoz képest kedvezőbb szabályok szerint teljesíthessék adókötelezettségeik jelentős részét. Érdemes a kisvállalkozói adózási módot választania annak, aki maximum 25 főt foglalkoztat, továbbá 500 millió forintot meg nem haladó bevétellel és mérlegfőösszeggel rendelkezik.

A kiva egyik legnagyobb előnye, hogy a foglalkoztatással járó „normál” közterhek helyett a kivásokat jelentősen alacsonyabb mértékű adófizetés terheli. Amellett, hogy szociális hozzájárulási adót nem fizetnek – nem esnek el a munkahelyvédelmi akcióterv keretében biztosított előnyöktől sem, vagyis úgynevezett kedvezményezett foglalkoztatottak (pl. huszonöt év alatti pályakezdő munkavállalók) után itt is igénybe vehetik az adóalap-csökkentést. Lényeges szempont az is, hogy kizárólag a vállalkozás termelő, szolgáltató tevékenységéből ténylegesen elért bevételek alapján számított eredmény képez adóalapot, továbbá lehetőséget ad a veszteség, a negatív pénzforgalmi eredmény elhatárolására, és az így tovább vitt veszteség későbbi felhasználására.

Amennyiben a témával kapcsolatban további kérdése merülne fel, akkor a 40/42-42-42-es telefonszámon ügyintézőink készséggel állnak rendelkezésére.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek