2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Az autisták társadalmi integrációját segítő programok mutatkoznak be

Az autisták társadalmi integrációját segítő programok mutatkoznak be

Dizájntermékek autista alkotóktól
Autista alkotók rajzaival díszített selyemsálak és ruhák, bútorok és ajándéktárgyak, szociális mosoda és étterem – a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) és miskolci partnerei, a Miskolci Autista Alapítvány és a Szimbiózis Alapítvány szociális projektjei mutatkoztak be szombaton a Miskolc Plazaban egy divatbemutatóval egybekötött rendezvényen.

A Mosoly Otthon Alapítvány célja, hogy javítsa az autizmussal élő gyerekek és felnőttek életkörülményeit: az autista lakóotthonoknak nyújtott támogatás összege az elmúlt hat évben meghaladta a 100 millió forintot. Az országban egyedülálló az alapítvány által kidolgozott és működtetett autizmus specifikus művészeti program, amely már 6 autista lakóotthonban folyik. Mindenképpen példaértékűek a bemutatott projektek is, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az autisták is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.
Autizmussal élők alkotásaival díszített dizájntermékeket, illetve olyan miskolci szociális projekteket mutatott be a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) a miskolci partnereivel szombati rendezvényén, amelyek az autisták társadalmi integrációját segítik. Az alapítvány művészeti programján készített rajzok jelennek meg azokon a ruhákon és selyemsálakon is, amelyek a kifutón is végigvonultak egy divatbemutató keretében. A rendezvényen a Miskolci Autista Alapítvány szociális műhelyében, a MAACRAFT-ban dolgozó autista fiatalok mutatták be a termékkészítés folyamatát. A vendéglátásról a Szimbiózis Alapítvány autistákat és megváltozott munkaképességűeket alkalmazó étterme, a Batyu-Téka gondoskodott. Ezen túl az alapítvány foglalkoztatott fiataljai bevezették az érdeklődőket a papírmerítés és a dísztasak készítés folyamatába. A bemutatott programok segítik a fiatalok integrációját és bizonyítják, hogy az autizmussal élők hasznos, aktív tagjai lehetnek a társadalomnak.

Papírról a kifutóra
„Az autizmussal élők számára kidolgozott Mosoly Otthon Művészeti Program 2010-ben indult a két miskolci alapítványnál. Ők a legrégebbi partnereink, és közel 30 fiatal rajzol náluk a heti rendszerességű foglalkozásokon. Döntően ezek a grafikák szerepelnek a jótékonysági aukciókon és az Autistic Art termékeken. A program mára már hat autistákat ellátó lakóotthonban érhető el.” – emelte ki Czunyi Zsuzsa, az alapítvány vezetője.
A művészeti program vezetője Tarr Hajnalka képzőművész, aki az esemény kapcsán elmondta: „Az autisták vizuálisan gondolkodnak, nem pedig fogalmakban, és a művészeti foglalkozások már nagyon hamar megmutatták, hogy sajátos képi világgal bírnak. Ez a világ lenyűgöző, lenyűgöző a színhasználat, a technika.”
A foglalkozásokon születő rajzok, alkotások kiállításokon és az alapítvány jótékonysági aukcióin szerepelnek, a kiemelkedő grafikák díszítik az Autistic Art, az alapítvány dizájnmárkájának termékeit, sálait, noteszeit, pulóvereit.

A Jaksity György által alapított MOHA célja, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. Az autisták helyzete Magyarországon meglehetősen mostoha: miközben az érintett családoknak nagyon komoly anyagi terhet jelent egy-egy autista ellátása, az állami támogatás mértéke messze elmarad a nyugat-európai szintekhez képest. Ehhez képest a probléma 100-ból egy embert érint itthon is. A MOHA 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott bentlakásos otthont támogat – közöttük a Miskolci Autista Alapítványt és a Szimbiózis Alapítványt is -, a vidéki civil lakóotthonokban összesen 217 autista fiatalt látnak el. Az alapítvány által a lakóotthonoknak nyújtott támogatás összege az elmúlt hat évben meghaladta a 100 millió forintot.
Szociális dizájn
A Miskolci Autista Alapítvány által MAACRAFT néven létrehozott szociális műhelyében autizmussal élő és értelmileg sérült embereket foglalkoztatnak. A műhelyben az alkotási folyamat egyben rehabilitációs terápia is, a fiatalok Szalkai Dániel dizájner által tervezett bútorokat és lakáskiegészítőket készítenek. A műhelyben – akárcsak az otthonban – törekszenek a fenntarthatóságra, hiszen természetes és újrahasznosított anyagokat használnak, illetve a termékek elkészítésének minden állomása helyben történik.
Kreatív műhely és étterem
A barát-hegyi Szimbiózis Alapítványnál az autista fiatalok több kreatív műhelyben is fejleszthetik a készségeiket. A foglalkozásokon dísztárgyak, valamint papír-, textil- és fa alapú ajándéktárgyak készülnek. Az autizmussal élők integrációját az alapítvány 2014 decemberében megnyitott étterme, a Batyu-Téka is segíti. Ez az észak-magyarországi régió első olyan étterme, ahol autizmussal élő és megváltozott munkaképességű fiatalokat alkalmaznak, ők szolgálják ki a vendégeket, illetve készítik az ételeket. A Batyu-Tékában autizmussal kapcsolatos könyvtár, illetve készségfejlesztő játszóház is működik.
A Mosoly Otthon Alapítványról
A Mosoly Otthon Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 11 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül a Mosoly Otthon Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájn divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek