2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Múzeumok éjszakája a könyvtárban

Lévay József Muzeális Könyvtár (Mindszent tér 2.)
2015. június 20.

A hagyományoknak megfelelően – hiszen ez már a negyedik alkalom – a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Lévay József Muzeális Könyvtára is csatlakozik a múzeumok éjszakája miskolci programjaihoz.

A Mindszent tér 2. szám alatt, a Szabó Lőrinc Idegen Nyelvi Könyvtárral egy épületben, a volt Doleschall-kúria műemlék épületének földszintjén működő intézmény által kínált lehetőségek általában két fő részre bonthatók – az udvari zenés és kézműves programokra, valamint a rendhagyó könyvtárlátogatásra. Ez most kiegészül Szabó Lőrinc áthelyezett szobrának újraavatásával.

A szobor azért került át a park egy másik pontjára, hogy nagyobb legyen az összefüggő zöld terület, minél több, a múzeumok éjszakájához hasonló, hangulatos rendezvénynek lehessen otthona a könyvtárudvar.

Az ünnepi pillanatok után szinte azonnal, este 6 órakor útjára indul az első csoport – majd azután 11 óráig minden órában. A látogatók különleges régiségekkel és történetekkel ismerkedhetnek meg a múzeumok éjszakáján. Ráadásul, ha most iratkoznak be, fél áron lehetnek tagjai a miskolci könyvtári hálózatnak.

A Lévay József Muzeális Könyvtár ősének az 1560 körül alapított miskolci református iskola könyvtára tekinthető. A 42 ezer kötetnyi állományban több mint 17 ezer muzeális dokumentum található, köztük a IX. századból származó ír Aldhelm-kódex töredéke. A gyűjtemény közel 1200 darab régi magyarországi nyomtatványt (1800 előtt megjelent kiadványt), 99 darab XVI. században nyomtatott könyvet, antikvát számlál.

A muzeális gyűjtemény értékes kézirata az 1525-ből származó Miskolci Töredék, a Vitkovics-kódex része, aminek nemes másolatát éppúgy meg lehet majd nézni, mint egy antikva kézzel festett, aranyozott, gyönyörű iniciáléit. És ezek kapcsán (is) sok érdekességet meg lehet majd tudni a könyvtár vezetőjétől, Varga Gábortól a kódexmásoló műhelyek titkairól, a régi nyomdák működéséről, a könyvrestaurálás nehézségeiről is.

Természetesen hangsúlyt kap a névadó Lévay József hagyatéka, azon belül is az 1830-as években keletkezett irodalmi diákmunkák. A csoportok bejárják az egész muzeális könyvtárat, olyan tereket is, ahová máskor nem lehet bejutni, szabad fotózni – és mindemellé még ajándékot is kapnak a látogatók!

Ez alkalommal itt lesz látható a könyvhéten, miskolci középiskolások által megfestett Miskolci Értékek Kódexe – hiszen annak belső borítóján is a Miskolci Töredék egy-egy kéziratos oldala látható.

Az udvaron pedig a kisebbeket könyvkészítő és más szórakoztató kézműves foglalkozással várják a könyvtár munkatársai. A színpadon kedvelt művészek lépnek fel, biztosítva az igazi „muzéji” hangulatot. A könyvtár minden programja ingyenes június 20-án, szombaton is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek