2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

MSZP: program a családbarát Miskolcért

Családoknak, fiataloknak nyújtanának kedvezményeket, üdülési, oktatási alapokat hoznának létre. A távhő árát is csökkentenék.

700 forintos diák- és kismamabérlet buszra, villamosra, 50 százalékos családi belépőjegy a strandra, oktatási alap a rászoruló diákok támogatására, üdülési alap a miskolci családoknak, 20 százalékos távhődíj-csökkentés, a Csanyik fejlesztése, az iskolai sportlétesítmények nyitottabbá tétele – egyebek mellett ezeket a javaslatokat tartalmazza az MSZP Családbarát Miskolcért Programja, melyet szerdán mutatott be dr. Varga László országgyűlési képviselő és dr. Simon Gábor önkormányzati frakcióvezető. A program végrehajtása érdekében aláírásgyűjtési akciót indítanak, s a miskolciak véleményének felhasználásával, a családok támogatásával az önkormányzat közgyűlése elé viszik a végleges javaslatokat.

Dr. Simon Gábor elmondta: a város egyre élhetetlenebb, ezt bizonyítják az elvándorlási adatok is. A hivatalos statisztikák szerint ugyanis – bár ennél jóval rosszabb a tényleges helyzet – 2010 óta 6000-en hagyták el Miskolcot. Jelentős részük fiatal, vagy fiatal családos, akik jó esetben az ország túlsó végén, rosszabb esetben külföldön próbálnak meg boldogulni.

Miskolc kormánypárti vezetése ugyanakkor csak a propaganda szintjén mutatkozik családbarátnak, az itt élők minden nap tapasztalhatják, hogy a gyakorlatban semmiféle innovációval, támogatási akcióval nem állnak elő, amely javítana a miskolci családok életkörülményein.

Éppen ezért készítette el az MSZP a Családbarát Miskolcért elnevezésű programját. Egy olyan javaslatsort állítottak össze, amely kiegészítve más intézkedésekkel – például a munkahelyteremtést, a szociális helyzet javítását – élhetőbbé, vonzóbbá teheti a várost. Ezt a miskolciak többsége, s más politikai pártok is támogathatják, az elvándorlás megállítása ugyanis összvárosi érdek. Ami lényeges, hogy programjuk – például az idegenellenes kormányzati kampánnyal ellentétben – nem a gyűlöletre épül; ha úgy tetszik, a Családbarát Miskolcért Program egy szerethető és érdemi jövőképet felvázoló politikai akció.

Dr. Varga László hangsúlyozta: javaslataik reálisak, megvalósíthatók, gazdaságilag megalapozottak. Nem tartalmaznak olyan elemeket, amelyekre – ha azt valóban komolyan támogatni akarják a döntéshozók – ne lehessen forrást találni. Hangoztatta, hogy nemcsak Miskolcnak, a kormányzatnak is tennie kell a családokért, ám a miskolci MSZP javaslatai elsősorban olyan elemeket tartalmaznak, melyek végrehajtásához önkormányzati hatáskör is elegendő.

A szocialista képviselő felsorolta azt a hét javaslatot, amelyet a Családbarát Miskolcért Programjuk tartalmaz. Céljaik elérése érdekében aláírásgyűjtési akciót indítanak, s a miskolciak véleményének felhasználásával, a családok támogatásával az önkormányzat közgyűlése elé viszik a végleges javaslatokat.

Az aláírásgyűjtés vasárnap kezdődik az MSZP családi juniálisán. A rendezvényt két helyszínen tartják meg június 21-én: 9 és 12 óra között a Tizeshonvéd utcában, az EU-s játszótér melletti füves területen, illetve 14 és 18 óra között a Kuruc utca 39-43. szám előtti zöldterületen, a játszótér mellett. Mindkét helyszínen lesz ugrálóvár, lufihajtogatás, vetélkedő és kézműves játszóház is.

Íme, a Családbarát Miskolcért Program hét pontja:

1. Minden 18 év alatti, miskolci, nappali tagozaton tanuló diák, illetve várandós kismama, valamint 3 év alatti kisgyermekkel közlekedő szülő – a jelenlegi kedvezmények megtartása mellett – 90 százalékos kedvezménnyel vásárolhasson havi bérletet az MVK Zrt. járataira. Ez lenne a Jövő Miskolcáért Bérlet, ami így jelenleg 700 forintba kerülne.

2. Évi 50 millió forintos kezdő tőkével hozza létre az önkormányzat a tehetséges, rászoruló gyermekek támogatására a Miskolc Gyöngyszemei Oktatási Alapot.

3. Az önkormányzati kezelésű miskolci oktatási intézményekben tanuló diákok ingyen használhassák az iskola sportlétesítményeit iskolai foglalkozásokon túl, hétvégén is!

4. Kezdje el fejleszteni az önkormányzat a Csanyikot. Olyan sportolási és pihenési lehetőségeket, szervezett programokat felvonultató szabadidőparkot kell ott létrehozni, ahol szívesen töltenek el egy-egy napot a miskolci családok.

5. Minden önkormányzati fenntartású kulturális, szabadidős tevékenységet biztosító intézményben vezessék be az 50 százalékos kedvezményt biztosító családi belépőket.

6. Évi 50 millió forintos kezdő tőkével hozza létre az önkormányzat a Miskolci Családok Üdülési Alapját. Ebből az alapból járulhatna hozzá a város azoknak a miskolci családoknak az üdüléséhez, ahol a szülők bár dolgoznak, de nem keresnek annyit, hogy évente egyszer megengedhessenek maguknak egy belföldi családi üdülést.

7. További 20 százalékkal csökkenteni kell a távfűtés költségeit! Az ehhez szükséges forrást, a 2010 előtt elindult geotermikus fejlesztés révén már most ki tudná gazdálkodni a miskolci távhőrendszer, a csökkentés akadálya a kormány, a központi árképzési rendszer. Az önkormányzat kezdeményezze ennek átalakítását!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek